Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 14 november 2012

JOHAN FALK 10 - Organizatsija Karayan

Av Stefan Hansson - 14 november 2012 12:30


JOHAN FALK -


Organizatsija Karayan

 

Producerad: 2012

 

Genre: Crime / Action / Thriller / Spänning

 

Speltid: 93 minuter

 

Rekommenderas från: 15 år

 

Regi: Richard Holm

 

I rollerna: Jakob Eklund, Marie Richardsson

Hanna Alsterlund, Mikael Tornving, 

Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus,

Jens Hultén, Meliz Kalge m. fl.

_______________________________

 

Johan Falks styvdotter Nina har äntligen fått bättre kontakt med sin biologiske pappa, bygg-mästaren, Örjan. Samtidigt krackelerar allt för Örjan. Hans skulder till en estnisk byggfirma på ett av kommunens byggprojekt i Göteborg, leder till att Nina kidnappas.


Vad kidnapparna inte räknat med är att Ninas styvpappa är polis.Johans och GSI:s inblandning skapar en snöbollseffekt som leder ända upp till toppskiktet av norra Europas farligaste maffia, den estryska Karayan; en maffia bestående av före detta underrättelseofficerare från KGB. Karayan beslutar att lösa situationen i Sverige permanent. För Johan blir det här hans livs mest personliga resa ner i Göteborgs undre värld.

 

Då var det dags igen för nästa film i Johan Falk-serien. Denna gången kryper det närmare in på ett personligt plan. I dem tidigare filmerna har vi haft Nina som en liten biroll men denna gången kommer hon att få vara med mycket mera så även Marie Richardsson som spelar Helén, Johans sambo. Och jag har länge tyckt att dessa två mest varit med i periferin, vid sidan av men som sagt nu får dom en större plats i ORGANIZATSIJA KARAJAN, men ändå alldelses för lite egentligen, då dom inte riktigt fått visa än vad dom kan.


Det är kul att manusförfattarna har tagit med dem mer denna gången och gjort en story som är ganska grym och våldsam som kommer drabba Johan på det personliga planet. Och den som hotar en polismans familj, ja den råkar illa ut, det vet vi alla. Helt enligt filmregelboken 1A.


Denna omgången av Falk blir knappast sämre ju fler filmer som släppts, snarare tvärtom. Det blir bara bättre och bättre och man har gjort en omgång som slår många BECK, HUSS och WALLANDER filmer. Medans dessa kunde svikta i kvalitet så har gänget bakom FALK verklilgen hållt ribban uppe och jag hoppas att fortsättningen blir lika bra. 


Dem två senaste filmerna, DE 107 PATRIOTERNA och ALLA RÅNS MODER regisserades av skaparen Anders Nilsson själv men denna gången är det en rutinerad Crime-regissör som tagit över, Richard Holm. Förutom två tidigare filmer i förra omgången NATIONAL TARGET och LEO GAUT har han regisserat två Huss-filmer, den svenska krigsfilmen GRÄNSEN och ett antal episoder av den lysande tv-serien OSKYLDIGT DÖMD med bl. a. Mikael Persbrant och Helena af Sandeberg. Så erfarenhet av genren har han och tar över staffettpinnen från Anders Nilsson med bravur. Tillsammans med ett forstatt lysande manusarbete och snygg produktion har han verkligen gjort en film som är både nagelbitande och berörd. Våldet i filmen är nog det råaste hittills och man riktigt lider med alla inblande offer i filmen. 


Ämnet i filmen kan kanske diskuteras i sin trovärdighet men va fan gör det när allt annat är så himla spännande. Och att ge sig på Johan Falk och hans familj är något som skurkarna i grannlandet i öster verkligen får ångra då dom kommer stöta på hårdare motstånd än dom någonsin kunde anat. Så allvarlig och förbannad som Johan Falk är har vi     nog knappast sett honom tidigare, och det finns en scen i filmen där man verkligen känner hans ilska som förälder och att vi alla hade gjort samma sak till slut.


Skurkarna i filmen är nog dom starkaste och elakaste hittills, ja förutom Seth Rydell då, där den grymmaste spelas av en kvinna Jonna Järnefelt som gör en fd KGB agent, nu i den estryska maffian,helt utan samvete och som inte tvekar att använda våld till den som inte lyssnar. 


ORGANIZATSJIA KARAYAN är nog den film i denna omgången som är starkast i ämnet, inte den bästa hittills, men ändå nästan lika bra som DE 107 PATRIOTERNA som är min favorit so far. 


Filmen fortsätter naturligtvis också med Sonjas försöka att hålla Seth i styr som hemlig tjallare till polisen och då han hjälper dom med ledande information vill han ha nåt tillbaka, vad annars, men kanske skulle hon legat steget före. Dessutom får hon ett förslag från en kollega som hon kommer ha svårt att tacka nej till, en mer framträdande roll i gänget.


Det kommer bli spännande att se nästa film i serien BARNINFILTRATÖREN och se vad manusförfattarna har hittat på här näst. Jag hoppas inte dom tröttnade när dom skrev manusen mot slutet. För frågar du mig så tror jag, att fortsätter det så här så lär vi inte bli besvikna. Det här är en stark snyggt producerad 


ORGANIZATSIJA KARAYAN är helt klart en sevärd och bra film som måste ses och jag tror inte du kommer bli besviken. Trots att jag inte tycker den är lika bra som DE 107... kommer jag ge filmen ett starkt betyg tack vare Jakob Eklunds lysande känslospel och det starka ämnet. Så jag kommer lätt att ge filmen en fyra av fem möjliga popcornburkar. Men jag hoppas vi kommer få se mer av Marie och Hannas karaktärer, det var väl det enda jag tycker var en miss med tanke på vad som händer i filmen, då dessa varit mest i bakgrunden i dem tre tidigare i höst. Men jag misströstar inte för jag vet att tempot och spänningen kommer att hålla i sig om ett par veckor då nästa film kommer även den regisserad av Richard Holm.

 

 

 

JOHAN FALK - Organizatsija Karayan finns ute på Blu-ray och DVD.

 



Här följer ett bakom kulisserna klipp där Greger Casselborg, fd Chef Människohandelsgruppen, berättar

om hur den estryska maffian fungerar och Jens Hultén berätter mer om sin karaktär Seth Rydell.

 


 

//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards