Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 26 november 2012

TOTAL RECALL (2012)

Av Stefan Hansson - 26 november 2012 19:00


TOTAL RECALL


Producerad: 2012


Genre: Sci-fi / Action


Speltid: 113 min


Rekommenderad från: 


Regi: Len Wiseman


I rollerna: Collin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel och Brian Cranston m. fl.


______________________________________


Välkommen till Recall, företaget som kan förvandla dina drömmar till verkliga minnen. Fabriksarbetaren Douglas Quaid, som trots att han har en vacker fru som han älskar, lockas av dessa minnesresor som kan vara den perfekta semestern från sitt frustrerande liv och ge honom minnen om ett liv som superspion, och det är precis vad han behöver.

 

Men när proceduren går fruktansvärt fel blir Quaid en jagad man. Han måste fly från polisen, som kontrolleras av Chancellor Cohaagen ledaren av den fria världen, och är tvungen att alliera sig med en rebell för att hitta ledaren av motståndsrörelsen för att stoppa Cohaagen. Gränsen mellan fantasi och verklighet blir suddig och världens öde hänger på om Quaid hittar sin riktiga identitet, sitt livs kärlek och hans sanna öde.


Då var det dags för en ny remake av en gammal klassiker. Denna gången är det Len Wiseman som gett sig på Paul Verhovens gamla sci-fi film med Arnold Schwartznegger, TOTAL RECALL.


Frågan som man ställer sig ofta vid remakes, vilken är bäst originalet eller kopian? I detta fallet är det två olika filmer med samma grundstory och personer men platserna är helt olika. Det skiljer 22 år mellan filmerna och med tanke på dagens teknik på specialeffekter så är det självklart kanske inte rättvisst att göra en jämförelse rätt av, utan kanske ta dem för vad dem är.


I originalet med Schwartznegger så utspelade sig det mesta på planeten mars medans man i Len Wisemans version har hållt sig på jorden men låååååååångt fram i tiden. Huvudpersonerna är samma i båda och visst har man blinkningar till originalet och båda har Philip K. Dick's bok "We Can Remember It for You Wholesale" som grundstory som man baserat manusen på.

 

Paul Verhovens version från 1990 hade mer humor och Wiseman har mer allvar i sin historia. Tack vare att jag såg Verhovens version på tv nyss så kunde jag göra en ganska bra jämförelse på filmerna och hitta saker som påminde om varandra. Kanske lite för enkelt, men snygga vinkar.

 

Denna gången har vi Colin Farrell (Phoneboth, S.W.A.T.) i huvudrollen som Douglas Quaid/Carl Hauser. Och jag tycker att han tar rollen väldigt bra. Bättre tycker jag än Arnold. Men det är klart. Arnold är ju alltid Arnold. I dem kvinnliga huvudrollerna har vi underbart vackra Kate Beckinsale (Underworld, Pearl Harbor), som hustru och Jessica Biel (Stealth, Blade Trinity) som "kollega". Här är Kate lika cool, hård och snygg som Sharon Stone var i originalet. Båda kommer lika bra ur striden. Och på det hela så har man lyckats bra med att rollsätta denna högexplosiva filmen.

 

För regin av denna nyinspelning eller tolkning av TOTAL RECALL står Len Wiseman, regissör och producent av UNDERWORLD filmerna med sin hustru Kate i huvudrollen. Överhuvudtaget så har han och produktionsteamet lyckats bra att göra en spännande och snygg film som är som en blandning av Bourne och I Robot. Effekterna i filmen är grymt snygga och biljaktsscenen är väldigt snyggt gjord då man faktiskt använt sig av fullskaliga framtidsbilar monterade på vanliga bilar och sen redigerat bort det i datorn.

(Se klipp nedan) 


TOTAL RECALL (2012) är en bättre film än sitt original. Snyggare gjord, bättre handling och bättre skådisar. Kanske en orättvis jämförelse med tanke på dagens teknik och datorgrafik men är verkligen snygg och händelserik. Det här är en film som du inte får missa i fall du gillar sci-fi och action. Riktigt bra faktiskt. Det är ingen risk att man somnar här inte utan det är fullt ös från början till slut och det gör att filmen slutar med ett högt och vackert betyg. Av fem möjliga får TOTAL RECALL (2012) lätt en fyra i betyg och denna kommer jag definitivt att se om snart igen.


 

TOTAL RECALL (2012) finns ute på Blu-ray och DVD från den 5 december

 



Och så det klippet jag nämnde i texten tidigare.



//Stefan








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards