Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 29 november 2012

THE DARK KNIGHT RISES

Av Stefan Hansson - 29 november 2012 07:46

 

THE DARK KNIGHT RISES

 

Producerad: 2012

 

Genre: Action / Spänning

 

Speltid: 165 min

 

Rekommenderas från: 15 år

 

Regi: Christopher Nolan

 

I rollerna: Christian Bale, Michael Caine

Gary Oldman, Anne Hathaway, Tom Hardy,

Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt

Matthew Modine och Morgan Freeman

________________________________

 

Det har gått åtta år sedan Batman försvann i natten och samtidigt förvandlades från hjälte till flykting. Genom att ta på sig skulden för Harvey Dents död offrade Batman allt som han och poliskommisarie Gordon hoppades skulle vara för allas bästa. Lögnen fungerade ett tag eftersom kriminaliteten under antibrottslagen "Den't Act" sjönk dramatiskt. Men allt kommer förändras då den kvinnliga inbrottstjuven Selena Kyle, Catwoman, gör entré med både inbrott och en annan agenda i tankarna. Samtidigt smider den maskerade terroristen Bane planer på hur han ska förgöra Gotham City en gång för alla. Batman tvingas ur sin exil för återigen rädda Gotham från ondskans krafter...

 

Läderlappen är tillbaka! Så har då avslutningen på Christopher Nolans Batman succéer kommit. Den är efterlängtad och alla har vi undrat vart han tog vägen efter att besegrat både Jokern och Two-face/Harvy Dent. Nu har det som sagt gått åtta år sen och det är minst sagt en bitter Bruce Wayne som vi möter. Kanske lite för bitter och nedbruten. Men det funkar. Man kan förstå att han är trött att ha förlorat sin största kärlek Rachel och all kriminalitet i Gotham City som han fått bekämpa.

 

Christopher Nolan har verkligen genom sina tre filmer skapat en egen version av Batman. En hårdare och mörkare fladdermus än vi kanske är vana vid. Själv så är mina absoluta favoriter bland dem batmanfilmer som gjorts, dem två första som kom -89 och -91 av Tim Burton. Michael Keaton är en skönare och goare Bruce Wayne och en läderlapp med humor, och kanske den största delen av att jag gillar dem mer, är att dem känns mer som serietidningsaction. Resten av filmerna som följde var skräp. 

 

Men samtidigt är det ändå fel tror jag att jämföra dem, Burtons och Nolans versioner, då dom har gjort sina egna varianter av denna superhjälte. Det Nolan verkligen har lyckats med det är att få till tre bra filmer som faktiskt är mycket bättre än jag trodde, och gör att man ändå gillar dem på nåt sätt. Kolla bara in skurkarna i dem två senaste, DARK KNIGHT och DARK KNIGHT RISES. Jokern spelad av bortgågne Heath Ledger och senast, Bane av Tom Hardy. Dessa två spöar verkligen skiten ur fladdermusen som trots allt reser sig igen och går segrande ur striden. 

 

Nolan har gjort tre snygga filmer med görsnygga effekter och  filmer som folk kommer se om och om igen, inte allra minst hos dem verkliga Batman-fansen. Det här är filmer som verkligen har action och är bra, kanske bättre än jag trodde. Men jag har svårt att få in Batman i våran nutid. Det är nog därför som jag gillar Tim Burtons varianter då, återigen, det är i en "serietidnings" Gotham City. Gotham City som så är dessutom mörkare i Burtons versioner.

 

Tillbaka till skurken, Bane. Här har vi i alla fall en av dem hårdaste av dem alla i Batmanvärlden, kanske i hela filmvärlden. Han tål hur mycket stryk som helst och hur coolt gestaltar inte Tom Hardy honom då! Klart coolast är rösten! Så jäkla skönt elakt mörk. Låter lite som Sean Connery.

 

Faktum är att Bane har varit med i en tidigare Batman film och det var BATMAN OCH ROBIN från 1997 där George Clooney gjorde Batman. Kanske han är mer som serietidningens Bane, men jisses vad fjantig han ser ut. Nä, Tom Hardys Bane har mycket mera pondus och är coooolare än Jeep Wensons Bane. Men även här så har ju Nolan skapat sin egen och om hur han blev Bane, medans i BATMAN OCH ROBIN så blir Bane stor genom steroider. I DARK KNIGHT RISES så ÄR han stor! Här vinner Nolans/Hardys version med hästlängder.

 

En annan "skurk" som är med i filmen i en ny tappning är Catwoman, eller som hon heter Selena Kyle, spelad av Ann Hathaway. Fast i DARK.. så är hon inte Catwoman på samma sätt som i Burtons version där Selena blev Catwoman genom att hon nästan blev dödad och räddad av katter. Medans i Nolans version så är hon en "catburglar", en smidig juveltjuv som klär sig som catwoman och fightas bra. Här kanske det också blir fel att jämföra tidigare Catwoman's men ingen tar Michelle Pfieffers version i BATMAN RETURNS. Den sexigheten och coolheten. Jisses! Men Ann gör ändå en bra Selena Kyle som är grym på att fightas. Kanske är det det som är tanken att allt ska vara "nytt" med en denna omgången av Batman. Men som Catwoman vinner Pfieffer.

 

Christopher Nolan har skapat en snygg trilogi om denna superhjälte som jag gillar bättre än Spiderman och Superman. Nolan har sagt att det bara ska bli tre stycken filmer. Men med tanke på hur denna filmen slutar. Så tycker jag att det nog ligger öppet för en kommande fortsättning. Även om Christian Bale inte vill axla rollen som Gothams Citys beskyddare så finns det någon annan som kan komma att ta över den rollen. Inte som Bruce Wayne/Batman utan som hans kompanjon Robin. Vem det är blir en alldeles för stor spoiler men om ni ser filmen så tror jag nog att ni snart listar ut det. 

 

Slutet på DARK KNIGHT RISES är något av det bästa jag sett på länge i den här typen av film. Så jag hoppas verkligen att Nolan bestämmer sig för att göra en "fortsättning" även om inte Batman är kvar i Gotham City.

 

Annars tror jag som det spekulerats på nätet att när man drar igång filmatiseringen av JUSTICE LEAUGE, som planeras komma 2015, motsvarigheten till THE AVENGERS så kommer vi få se Batman igen. Om det då blir Christian Bale eller någon annan det återstår att se. Kanske det blir som inför THE AVENGERS att dem olika karaktärerna dyker upp hos varandra. En spekulation är att Batman dyker upp i slutet efter eftertexterna på kommande Stålmannen filmen MAN OF STEEL, eller blir det kanske Robin?

 

Christopher Nolans triologi är bra, där den bästa är BATMAN BEGINS. DARK KNIGHT tycker jag svajade lite i tempot men var okej. Och visst hämtar han som sagt upp det igen med THE DARK KNIGHT RISES. Inte allra minst i skurkväg och att det är fullt tempo från början med en spektakulär flygplanskapning/flykt. Och medans Batman lyser med sin frånvaro i filmen så ägs den verkligen av Blane. Det här är hans film. Och tack vare honom och alla dessa fantastiska  specialeffekter så är det ändå en bra film som jag kommer se igen, och rekommenderar er att se den. Men ett tips är för att lättare hänga med i filmen så se dem andra två innan, om du inte redan har gjort det.

 

Av fem möjliga stora popcornburkar så får Christopher Nolan för sin THE DARK KNIGHT RISES en stark 3 på gränsen till 4.

"There's a storm comming, Mr Wayne" - Selena Kyle aka Catwoman

 

 

THE DARK KNIGHT RISES finns ute nu på Blu-ray och DVD.  

 


 

//Stefan 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards