Stefans filmtips

Alla inlägg den 27 mars 2012

Av Stefan Hansson - 27 mars 2012 13:55


Bortsett från att han är mycket kort, bara 168 cm, är Roger en man som på ytan förefaller ha allt: han är Norges mest framgångsrika headhunter, han är gift med den vackra galleriägaren Diana, han har en alltför dyr villa och för att hålla huvudet över vattnet ekonomiskt måste han stjäla lite för mycket konst.

Claes Greve är den perfekta kandidaten för Rogers nya rekryteringsuppdrag, med en bakgrund som tidigare elitsoldat och toppchef inom elektronikbranschen. Han har dessutom en mycket värdefull tavla i sin ägo. Roger ser nu chansen att bli kvitt sina ekonomiska problem för gott och sätter igång att planlägga sin sista och största kupp.


Men det visar sig att Greve också spelar ett spel. När Roger bryter sig in hos Greve, upptäcker han något som vänder upp och ner på hela hans tillvaro och snart måste han fly för livet ...


Är det något land som jag har upptäckt bara gör bättre och bättre filmer och som jag får upp ögonen för så är det vårt kära grannland Norge. Jag har tidigare rekommenderat er att se KILL BULJO, en norsk variant av KILL BILL filmerna fast en mycket roligare och mer underhållande sådan och sen mockumentären - påhittad dokumentärfilm - TROLLJÄGAREN. Sen har ju norrmännen kommit med en rad olika skräck och zombiefilmer som blivit väl mottagna av filmpubliken. Men den senaste i raden av norska filmsuccéer är ju nu filmatiseringen av Jo Nesboe's HUVUDJÄGARNA.


Gänget som låtit denna roman bli film är samma gäng som gav oss filmatiseringen av Stieg Larsson's romaner om Mikael Blomqvist och Lisbet Salander i Milleniumtrilogin.


HUVUDJÄGARNA är mycket bättre än jag kunde anat och det var med spänning som jag såg denna film. Visst till en början verkar hela filmen vara lite udda men drar snart igång och som vanligt med filmer, i den här genren, som det händer något med brukar sällan sluta illa eller utkomma med ett dåligt betyg. Så är det även i detta fallet.


Som vanligt ska jag påminna att jag är ingen bokmal och läser sällan eller rättare sagt aldrig böcker så återigen kan jag inte göra en jämförelse mellan boken och filmen. Men jag anar som det alltid brukar vara att man har uteslutit en del från boken och men gjort vad man kunnat med filmatiseringen.


HUVUDJÄGARNA handlar som sagt om Roger som verkar vara vilken rik kille som helst som jobbar som headhunter på ett noskt toppbolag inom gps och navigeringsteknologin. MEN för att kunna vara den rika person som han verkar utåt "jobbar" han även som konsttjuv tillsammans med en kumpan som jobbar på ett säkerhetsbolag likt Sicuritas, så han lyckas bryta sig in utan att bli upptäckt. Men en dag så bryter han sig som sagt in hos fel person för att stjäla en "försvunnen" tavla av Rubens. Men nu börjar allt gå fel och det blir en katt och råtta lek med många sköna tvister och man undrar snart vem av dom som kommer vinna.


HUVUDJÄGARNA har en skön tvist i upplösningen av filmen som jag verkligen gillar. Och med sådana oväntade slut så blir inte en sådan här film dålig. Tvärtom.


Om du blir tveksam till att se en norsk thrillerfilm så ber jag dig att tänka om för jag tror verkligen inte att du kommer bli besviken. Vissa scener i filmen är riktigt snygga och en scen är bara usch vad vidrigt men ska man komma undan skurken så måste man.   

Morten Tyldum som har gjort filmen har tidigare gjort en av VARG VEUM filmerna, norges motsvarighet till våra BECK och WALLANDER filmer, har här verkligen gjort en bra och underhållande film.


Aksel Hennie som spelar huvudpersonen Roger Brown är nog mest känd i Sverige i rollen som Max Manus i den norska filmen med samma namn i filmatiseringen om Max som var en frihetshjälte i Norge under andra världskriget. Har själv inte sett filmen men sett den i hyllan hos Hemmakväll. Här i HUVUDJÄGARNA tycker jag att han är trovärdig och spelar sin roll som tönt-med-snygg-fru-och-tjänar-pengar väldigt bra.


Som mannen som han hamnar i olag med Clas Greve, en dansk fd chef på ett holländskt företag, spelas av Nikolaj Coster-Waldau. När jag såg denna filmen så kände jag igen honom men kunde inte placera honom men sen så upptäckte jag att han spelar med i den populära tv-serin GAME OF THRONES som går på Sveriges Television just nu. Nikolaj är även känd för den svenska filmpupliken då han spelade den manliga huvudrollen i Martina Haags självbiografiska bok och film, UNDERBAR OCH ÄLSKAD UTAV ALLA. Men han har även spelat med internationellt i filmer som BLACK HAWK DOWN, KINGDOM OF HEAVEN och senast i westernfilmen BLACKTHORN. Även Nikolaj gör en bra roll som skurk och kan placeras i samma danska skurkfack som Mads Mikkelsen (Casino Royale).


Dessa två tillsammans som filmens huvudroller gör att filmen exploderar av spänning och man kan känna hur dom känner till varandras hemligheter och må bäste man vinna.


Så åter igen kan jag bara säga till er att kolla in HUVUDJÄGARNA och bänka er i soffan för att se en riktigt bra och underhållande norsk spännande thriller. Så mitt slutbetyg av filmen blir av fem möjliga en:



 


Se den! Glöm ej heller att kolla in den underbara norska filmen KILL BULJO. Mer om den finns här på min sida.

Mycket nöje!


//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards