Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 27 maj 2013

RED DAWN (2012)

Av Stefan Hansson - 27 maj 2013 10:03


RED DAWN


Producerad: 2012


Genre: Action, Krig, Spänning


Speltid: 93 min


Rekommenderas från: 15 år


Regi: Dan Bradley


I rollerna: Chris Hemsworth, Josh Peck, Josh Hutcherson, Adrianne Palicki,
Isabel Lucas och Jeffery Dean Morgan.

___________________________________________________________


En stad i delstaten Washington vaknar till den surrealistiska synen av utländska fallskärmstrupper som landar i staden.

USA har blivit invaderade och denna stad är deras första mål. Beslutna att slå tillbaka söker en grupp unga patrioter, under ledning av den återvändande soldaten Jed, tillflykt i den omgivande skogen där de tränar och organisera sig som en gerilla-grupp. Sedan slår de till mot fienden när de som minst anar det för att befria staden.

Känns storyn igen? Ja det är kanske inte så konstigt då detta är en uppdatering, en så kallad re-make av 80-talsklassikern RED DAWN med Patrick Swayze, Charlie Sheen, Jennifer Grey, Lea Thompson och C. Thomas Howell i rollerna. Då var det ryssarna som var det stora hotet, denna gången är det Nordkorea. Ganska aktuellt med tanke på vad som hänt dem senaste månaderna.


Så grundstorymässigt är det faktiskt inte mycket som skiljer sig. Småstad, invaderad av främmande makt, ungdomar som flyr och skapar motstånd. Ja precis som i originalet. Med en skillnad slutet. I originalet så kanske det slutade inte riktigt så som man skulle vilja medans i RED DAWN anno 2012 så känns det mer rätt och riktigt.

Om man har sett originalet från 1984, RÖD GRYNING, som den hette på svenska, så känner man allt igen sig. Både när det gäller namn och det lokala fotbollslagets namn, Wolverines. Sen har man faktiskt behållt vissa scener hur dem är i originalet men gjort det lite annorlunda i uppdateringen.

Ibland undrar man om Hollwood har hamnat i torka och måste göra nya uppdaterade versioner av gamla succéer. Förra året kom ju även TOTAL RECALL i en nyversion och på gång är ju ROBOCOP med svenske Joel Kinnaman från Falk-filmerna. Ibland fungerar det bra och ibland sämre. Men faktum är att jag var mycket nöjd med TOTAL RECALL och tycker att man gjort bra ifrån sig även här i RED DAWN. Mannen bakom denna version är regissören Dan Bradley som egentligen är stuntman till yrket. Han gör som sagt ett bra jobb och det finns nog inte så mycket att klaga på i den vägen.


I huvudrollen ser vi Chris Hemsworth, mest känd för sin roll som asaguden Thor, i THOR och AVENGERS. Han spelar här en hemkommen marinkårssoldat som återvänt till sin lilla hemstad. Hans roll, Jed, är den som Patrick Swazey gjorde i originalet. Med andra ord, ledaren över motståndsrörelsen som ungdomarna skapar efter att dem lyckats fly upp i bergen.

På det hela taget tycker jag faktiskt att man har gjort en bättre och intressantare version den här gången. På något sätt känns hela storyn mer riktig och har ett bättre tempo. Men en 80-talsfilm är alltid en 80-talsfilm speciellt med alla dåvarande uppkommande stjärnor. Just därför är den filmen minst lika bra som denna. Även om manuset denna gången känns mer genomarbetat och trådarna är bättre och snyggare nu.

RED DAWN, 2012, är en bra och underhållande action och krigsfilm och är väl värd att se. Tycker nog att den har fått lite oförkänt dålig kritik. Men det tror jag beror på som alltid när USA blir anfallna av främmande makt att dem har så stor patriotism i sina filmer. "Amerika är bäst! Ingen ska få skada eller ta över oss! Tillsammans är vi starka!" Men detta gillar jag. Hade vi gjort en sån här film i Sverige hade det nog ansetts som rasism för patriotism är knappast nåt som får visas eller sägas i vårt vackra land, tyvärr. Bara för att du är patriot innebär väl inte att du är rasist, eller?

Det är definetivt inte det bästa jag sett i denna vägen men helt klart underhållande och sevärt. Så av fem fyllda popcorn muggar får den tre stycken.


 

RED DAWN (2012) finns ute på Blu-Ray och DVD.



Har du glömt av vilken originalet på RED DAWN (Röd Gryning) var från 1984 så har du trailern här.


//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards