Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 25 oktober 2013

OBLIVION - Jorden är ett minne värt att kämpa för.

Av Stefan Hansson - 25 oktober 2013 08:15


OBLIVION


Producerad: 2013


Genre: Sci-fi, Spänning, Action


Speltid: 120 min


Rekommenderas från: 11 år


Regi: Joseph Kosinski


I rollerna: Tom Cruise, Morgan Freeman

Olga Kurylenko, Andrea Riseborough

Nikolaj Koster-Waldau, Melissa Leo m. fl.

___________________________________


Jack Harper är en av de sista robot-reparatörerna som är stationerad på Jorden.


Jacks uppdrag, som är en del av en massiv operation för att utvinna viktiga resurser efter årtionden av krig mot ett skrämmande hot kallade "Scavs", är nästan fullbordat.


En dag raseras Jacks tillvaro plötsligt när han räddar en vacker främling från ett nedskjutet rymdskepp. Hennes ankomst utlöser en kedja av händelser som tvingar honom att ifrågasätta allt han vet och som lägger mänsklighetens öde i hans händer.


Tom Cruice är en av Hollywoods största skådisar och det är inte ofta som hans filmer floppar. Vet egentligen inte när det var senast. Men den kategori av filmer som han gör mest är nog dock ändå action. Och vilka actionfilmer det har blivit. Se bara på succén med MISSION IMPOSSIBLE serien och JACK REACHER. Sen har denna kille förmågan att kanske göra det mest oväntade och göra roller som kanske döms ut men som visar sig vara succé. Ta rollen som Les Grossman i TROPIC THUNDER, ryktet säger att det kommer en film på hans karaktär, och senast rollen i musicalen ROCK OF AGES som Stacee Jaxx. Inte trodde väl vi att han kunde sjunga så pass bra som han gjorde. Klar favorit bland hans filmer hos mig. Och sen har vi sci-fi genren. Senast han gjorde en science fiction film var i Steven Spielbergs film VÄRLDARNAS KRIG och dess för innan MINORITY REPORT. Annars är det mest action nu för tiden som han håller sig till där han även gör till 90% av stuntsen själv. 


Nu är han alltså tillbaka i en helt okej och snyggt gjord sci-fi film, OBLIVION, där han spelar en tekniker, robot-reparatör, en av dem sista som finns här för att underhålla maskinerna som finns för att kunna utvinna energi av vatten och reparerara dem skyddande drönarna som försvarar dessa. Men snart vänds allt upp och ned när han träffar på, vad han tror är rymdvarelser kvar efter kriget som förstört jorden, och får en dag se ett rymdskepp krascha mot jorden och upptäcker att det finns människor ombord. Snart tivingas han ifråga sätta sitt uppdrag och inser att allt är inte riktigt som det verkar. Vem kan man egentlligen lita på?


Från början var jag tveksam till om jag överhuvudtaget skulle gilla OBLIVION då jag inte har sci-fi som favoritkategori bland filmer. Men jag ska erkänna att jag snart tog tillbaka det och satt klistrad framför burken när jag såg filmen. OBLIVION kanske inte är en sån där splaff-slakta-rymd-monster-a-la-alien men en riiiiiiktigt snyggt filmad och gjord film inspelad på Island för att få den rätta ödeskänslan efter kriget som nästan utplånade jorden.


Förutom dem snygga miljöerna så gör faktiskt Tom Cruice riktigt bra ifrån sig och spelar varken över eller ointressant. Han lyckas göra Jack Harper till en intressant och trovärdig karaktär medans hans kollega, Vick, spelad av Andrea Riseborough gör en mindre intressant roll. Och att sen ha med, kanske en av Hollywoods bästa svarta skådespelare, Morgan Freeman gör väl inte filmen mindre intressant och tråkig.


Många som sett filmen säger att den är en blandning av ALIEN, 2001 - ETT RYMDÄVENTYR, MATRIX m.fl och visst den har drag och karaktärer som påminner från andra filmer men den är om man läst vad regissören tilllika manusförfattare, Joseph Kosinski, sagt så är den en hyllning till dessa filmer och inget annat. Inspiritationkällor helt enkelt. 


Det som verkligen höjer filmen och som för mig gjorde att jag gillade den är förutom att den är snyggt filmad med snygga effekter, det otroligt grymma soundtracket, filmmusiken, till filmen. Jisses vad det är vackert och passande till filmen. Nästan gåshudseffekt på det när man ser filmen. Min favoritscen med just musiken i filmen är den när Jack beger sig över naturen på motorcykel. Shit, gåshud! Så bara att lyssna på musiken i OBLIVION gör att den är helt klart sevärd.


OBLIVION är en sevärd film som ska ses och njutas av. Här blandas spänning, action, sci-fi, vackra vyer med ett underbart soundtrack. Av fem popcornburkar ger jag Tom och OBLIVION tre fyllda popcornburkar att avnjutas. Så gå och hyr eller köp filmen den är värd att se.


 

OBLIVION finns ute nu på Blu-ray och DVD.

 



Musik ur filmen. SUPERCELL heter stycket. Lyssna och njut......



//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards