Stefans filmtips

Alla inlägg den 12 april 2013

Av Stefan Hansson - 12 april 2013 10:00


 

PREMIUM RUSH


Producerad: 2012


Genre: Action / Spänning


Speltid: 90 min


Regi: David Kooep


I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Dania Ramirez, Wolé Parks och Jamie Chung


_________________________________________________________________________


Wilee är New Yorks snabbaste cykelbud. Bara köra på inga växlar, inga bromsar, det är hans motto.En dag får han i uppdrag att hämta upp ett kuvert på Columbia universitetet. Vad han inte vet då är att det finns en till som vill ha kuvertet. Snart blir Wilee jagad över hela stan av en korrupt polis, Monday, med spelskulder upp över öronen som nu desperat försöker att lägga vantarna på kuvertet, innan Wilee hinner leverera det till sin slutliga destination.

 

Att ens våga cykla i New York verkar för mig lika med livsfara. Och ändå finns det dom som jobbar med det som cykelbud. När det inte går att maila eller tillräckligt snabbt med FedEx ja då är cykelbuden det enda alternativet. I PREMIUM RUSH spelar Joseph Gordon-Levitt en av dem som lyckas, med livet som insats, att ta sig genom trafiken på NY:s gator. Men när man får ett uppdrag där fler vill åt paketet. Ja då får man cykla utav bare den innan man själv råkar illa ut.


Joseph Gordon-Levitt slog igenom för den stora massan i tv-serien TREDJE KLOTET FRÅN SOLEN som sändes mellan -96 och -01. Sitt genombrott på vita duken kom nog i MYSTERIUOS SKIN, 2004. Sen dess har han varit flitig på vita duken och bara förra året var han med i två stora filmer, LOOPER, DARK KNIGHT RISES och Spielbergs LINCOLN. Så jag tror att han kommer bli en av dem stora ungdomsstjärnorna om det fortsätter så här. För som skådis tycker jag han är riktigt bra och tacklar sina filmer väldigt bra tycker jag. Det gör han även i denna PREMIUM RUSH.


Filmen är regisserad av David Kooep som mest har skrivit manus till filmer som JURASSIC PARK: LOST WORLD, INDIANA JONES OCH DÖDSKRISTALLENS RIKE, VÄRLDARNAS KRIG och SPIDER-MAN (2002). Så att hitta på historier det kan han. Och det riktigt bra. Så även med denna, PREMIUM RUSH. Han har lyckats göra en spännande och underhållande film som man skulle säga är en FAST AND FURIOUS på cykel.


Det som är skönt med PREMIUM RUSH är att filmen drar igång med en gång. Vi får se en händelse vid ett klockslag och sen går man tillbaka några timmar som senare leder fram till början av filmen för att sen knyta ihop filmen med det mot dem sista 15 minuterna av filmen. Och det är denna tekniken man använder sig av. Hur ledde det här fram till det osv. Sen gillar jag hur man har filmat den. Speciellt när det kommer till snabbtänkande av huvudrollsfiguren Wilee och vilken väg han ska ta genom trafiken. Ett nytt och lite annorlunda grepp tycker jag. 


PREMIUM RUSH är allt en underhållande film tycker jag som är väl värd att se. För spänningen finns där och det är inte mycket som den tappar fart. Mest underhållande är den nog för dem som verkligen gillar att cykla. För här cyklas det och det fort. Som sagt, en FAST AND FURIOUS för cyklister. 


Jag tror dock att det här är en film som man antingen gillar eller inte. Dels för att det cyklas och inte biljakter, dels för att polisen Monday, den korrumperade, spelar kanske lite över ibland och är lite schitso känns det liksom. Hans regler eller inga regler alls, trots att det är han som hela tiden går över gränsen eller gör fel.


Men dålig är filmen definitivt inte. En skön underhållande actionrulle på en annorlunda nivå väl värd att se. Av fem möjliga popcorn så får PREMIUM RUSH en trea.


 


PREMIUM RUSH finns ute nu på Blu-ray och DVD.



//Stefan



Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards