Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 19 juli 2014

NEED FOR SPEED - här blir det åka av!

Av Stefan Hansson - 19 juli 2014 16:15

 
NEED FOR SPEED


Producerad år: 2014


Genre: Action / Spänning


Speltid: 130 min


Rekommenderas från: 11 år


Regi: Scott Waugh


I rollerna: Aaron Paul, Dominic Cooper

Michael Keaton, Imogen Potts, Dakota Johnson

Rami Malek, Nicki Chinlund, Han Soto

Kid Cuti, Ramon Rodriguez

Carmela Zumbado, E Roger Mitchell

Harrison Gilberson, Steven Wiig

Frank Brennan m. fl.

____________________________________


Tobey har precis kommit ut ur fängelset. Trots det bestämmer han sig ändå för att vara med i ett cross country race. Han vill hämnas sin före detta affärspartner som satte dit honom. Med det är också hans gamla partner som har planlagt racet och som sätter ett pris på Tobeys huvud så fort tävlingen startar.


Att göra film av tv-spel brukar inte bli några större hittar eller succéer tyvärr inte heller NEED FOR SPEED som baseras på ett av världens mest säljande bilspel. Jag säger tyvärr för jag håller inte med den stora massan att detta är en dålig film. Nej, tvärtom. Det här är faktiskt riktigt underhållande. Visst det är inte en kopia rätt av spelet men visst känner man igen bilarna och speciellt en tävlingsscen i början av filmen hur dem kör inne i en stad. För på nåt sätt så känns gatorna och korsningarna igen. Det e coolt! Sen körs det naturligtvis också massor av bil i filmen, vad annars med tanke på vilket spel som filmen baserar sig på.


Regissören Scott Waugh som tidigare har gjort filmen ACT OF VALOR men annars mest jobbat som stuntman, har här tycker jag gjort ett riktigt bra jobb på en bra film. Speciellt med tanke på att den knappt innehåller några dataefekter på biljaktsscenerna. Så med andra ord med andra trix har man gjort ett grymt snyggt jobb med bilscenerna och skapat riktigt snygga spännande sådana. Skådespelarna är faktiskt för det mesta dem som kör själva då dem innan fick lära sig att köra bil på riktigt om man säger så, gå i racingskola.


Bilarna ja, vilka bilar dem har med! Ford Mustang Shelby GT 500, Koenigsegg Agera (tre stycken!), Lamborghini Sesto Elemento, Salene S7, McLaren P, Bugatti Veyron m. fl. Wow! Vilka bilar! Min favorit är naturligtvis Mustangen, Mustangälskare som man är. Synd bara att dem ska smälla dem mesta av dem. "Snyft!"


Handlingen till en sån här film är enkel, inte dum, men ändå helt okej: Kunnig-förare-och-mekaniker-hamnar-i- racingtrubbel-efter-att-ha-tävlat-mot-den-elaka-racingkillen-som-anses-vara-den-bästa-som-dödar-kompisen-där- huvudrollsinnehavaren-får-skulden-och-ska-sätta-dit-elakingen-med-att-ha-den-snabbaste-bilen-i-en-hemlig-tävling för-att-på-så-sätt-få-sin-hämnd-och-behålla-sin-heder.

 

Ja man kan väl känna igen det men en enkel handling behöver inte betyda att filmen är dålig så länge det håller och fungerar, eller hur?


Skådespelarna då? Jo då Aaron Paul från tv-serien BRAKING BAD, han fungerar ypperligt i huvudrollen som Tobey medans Dominic Cooper som gör skurken är lite träig i sin roll och faktikst den som är sämst i skådespeleriet tycker jag. Men tack vare schyssta actionscener och övriga bra karaktärer blir ändå NEED FOR SPEED en väldigt underhållande film som verkligen tål att ses om och jag hade gärna sett att det kommer en fortsättning. Om det gör det ja det står väl skrivet i stjärnorna med tanke på att den inte drog in tillräckligt med intäckter men kanske den kan bli en succé på videohyllan. 


NEED FOR SPEED jämför man kanske med FAST AND FURIOUS filmerna men det tycker jag inte att man ska göra utan se den som en egen franschise för sig själv och verkligen ge den en chans. För det här är ingen kopia på dem filmerna, nej det här är en egen film baserad på ett tv-spel. Och jag tycker att detta är faktiskt en av dem mest lyckade filmatiseringarna av ett tv-spel. Och visst kan det finnas en fortsättning. När den kommer och om den kommer det vet jag inte i dagsläget men jag ser gärna fram emot en ny NEED FOR SPEED. Med tanke på dem olika grenarna som finns i spelen så tror jag att det kan göras en lika snygg film. Det är bara att hoppas på att någon vågar hoppa på projektet. 


Filmens styrka är just det att man vet att det inte används mycket data effekter, knappt några som jag nämde tidigare utan att det är verkligen skådespelarna och stuntmän som kör dem och tyvärr kvaddar dem.


En liten kul kuriosa i filmen är att Koenigseggbilarna, om jag fattat det rätt, inte är tillåtna i USA utan är importerade och i filmen har skurkens morbror dem som samlingsbilar, men det coola är att det sitter svenska regplåtar på dem. Coolt! 


NEED FOR SPEED är en underhållande actionpackad bilfilm som man definitivt ska se en, för här är det åka av och dessutom är den en fröjd för alla er som gillar coola snabba sportbilar. Koenigsegg i all ära men Mustang är mustang och i slutet av filmen har man lyckats med en snygg och cool produktplacering av den senaste Mustangen 2014. Me like! Bra jobbat Ford!


Redan nu har ni säkert listat ut att NEED FOR SPEED får av mig högt betyg och visst får den det. Med kvalitéten på biljakterna, actionscenerna - speciellt när man kör en tankning samtidigt som man kör, och tekniken och filmningen bakom den. Samtidigt som den har en hållbar handling så är den underhållande och får lätt fyra stycken fulla popcornburkar. För det här mina kära läsare det är en riktigt bra bilfilm på hög nivå. Se den!


 

NEED FOR SPEED finns ute nu på Blu-ray och DVD.

 

//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards