Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 16 oktober 2014

MALEFICENT - tro inte på sagan...

Av Stefan Hansson - 16 oktober 2014 08:15

 
MALEFICENT


Producerad år: 2014


Genre: Fantasy / Spänning


Speltid: 98 min


Rekommenderas från: 11 år


Regi: Robert Stromberg


I rollerna: Angelina Jolie

Elle Fanning, Sharlto Copley, Lesley Manville

Juno Temple, Sam Riley, Imelda Staunton m. fl.

_____________________________


Från Disney kommer den hittills okända historien om Maleficent, Disneys mest ikoniska skurk från den klassiska "Törnrosa".


En vacker och renhjärtad kvinna med spektakulära svarta vingar. Hon har en idyllisk uppväxt i ett fredligt skogsrike, tills en dag då en invaderande armé av människor hotar harmonin i landet. Maleficent förvandlas i och med detta till sitt lands mest skoningslösa beskyddare, men hon drabbas av ett hänsynslöst svek som förvandlar hennes rena hjärta till sten.

 

På sin väg mot hämnd ställs hon inför en episk strid med människornas kung, vilket leder till att hon kastar en förbannelse över hans nyfödda dotter Aurora. När barnet växer upp inser Maleficent att Aurora är nyckeln till fred i riket och till Maleficents sanna lycka likaså.


Disney's berättelse om TÖRNROSA är nog den film som jag sett minst av alla Disneys filmer, men känner ändå till den och historien hur hon föll i sömn då hon stack sig på en spinnrock. Så ni som tror att Disney har gjort en version av den med "riktiga" skådespelare tar helt fel. Det här är inte alls nåt som den tecknade versionen. Nä, det här är en bra mörkare version om Törnrosa fast berättad ur Maleficents vinkel.


Att välja Angelina Jolie i huvudrollen som Maleficent är ett genidrag då hon är så fruktansvärt porträttlik det tecknade originalet och gör faktiskt en av sin bästa rollprestationer på länge. Att man fick använda två av hennes döttrar i scener där Törnrosa, eller Aurora som hon heter, när hon är yngre kan man förstå. Samspelet mellan dem små och Angelina är fantastiska, och sen är faktiskt sanningen den att alla andra barn blev rädda för Angelina och hennes horn i rollen som Maleficent.


Det här är Angelinas film rätt igenom. Hon fullkomligt äger. Elle Fanning som gör rollen som den 16 åriga Aurora, är också bra i sin roll fast bäst är som sagt ändå Jolie. Sen som alltid i fantasy filmer så är det ofta side-kickarna som brukar vara bra. Men här finns faktiskt inte någon som slår igenom och lyfter filmen. Snarare tvärtom. Dem tre goda älvorna, en röd, en blå och en grön är här kanske mer irriterande än kul att kolla på. 


Jag nämnde ju tidiagare att det här är en mörk version av TÖRNROSA och det kan man lungt på stå att det är då Kung Stefan skildras totalt motsatt mot vad han gör i den tecknade versionen. Allt som händer Maleficent är han orsaken till, hennes vrede, förtrollningen mot hans dotter, Aurora osv. Vilket gör att han är fruktansvärt bitter och tråkig... Det är nog den biten jag gillar minst med i filmen. Hur man har gestaltat honom. Om du trodde att det är Maleficent som gestaltar det onda så får du tänka om. Det visar sig att Stefan är mer mörk i hjärtat än vad Maleficent är.


Att klaga på effekterna i den här filmen kan man inte göra. För här har man verkligen lyckats att göra en trovärdig fantasivärld, även om jag tycker att dem är fula som stryk, varelserna i den. Men snyggt ja det är det i alla fall och det är inte filmens svaghet. Nä jag tycker att svagheten i den är att den helt enkelt är för ... enkel... 


Det är snyggt gjort, det är det. Angelina Jolie är som sagt lysande i rollen som MALEFICENT. Men det är ändå en väldigt lättsam fantasy/matinéfilm som fungerar. Jag tror att anledningen till att jag tycker den är för enkel är nog manuset och storyn överlag. Lite förutsäg bar, inte tillräckligt intressant och en alldeles för mörk och tråkig kung. Jag menar, hallå, man ska väl älska sin dotter eller? Den kärleken kommer från någon helt annanstans.


Att man "gör om" sina sagor på Disney till "spelfilmer" tror jag kommer bli nästa stora genre. Vi har fått en version av berättelsen om Törnrosa. Snövit fick vi härom året och jag gissar på att snart så kommer dem stå uppradade i en eller annan annorlunda berättad version än det vi är vana med i dem tecknade varianterna.


Regissören Robert Stromberg har gjort en helt okej version av Törnrosa, där det är MALEFICENT den elaka häxan (fast här en älva) som står i fokus och inte Aurora aka Törnrosa. Trots att Angelina lyser genom hela filmen så är den bara okej. En enkel film som fungerar en regnig höstkväll. Angelina i sig får lätt fem fyllda popcornburkar, men filmen, ja den får inte mer än tre stycken. 


Hade nog förväntat mig mer av den men det blir ändå godkänt och underhållande för stunden.


 

MALEFICENT finns ute nu på blu-ray och DVD.



//Stefan

 
 
Joy Malou Schubert

Joy Malou Schubert

15 januari 2015 22:17

Jag gillade denna! Tycker Angelina Jolie annars spelar på sitt sexappeal precis som Megan Fox i många andra roller, men just i denna fungerar hon för mig. Inte lika mycket "posing". Hon överträffade mina förväntningar som karaktär. Va, var hennes äkta döttrar med i filmen också? I vilka scener?

http://nicolinda.blogg.se

 
Stefan

Stefan

28 januari 2015 08:56

Jo, det är hennes tös när Törnrosa träffar henne som liten i skogen, det var den enda ungen som inte blev rädd för henne. :) //Stefan

http://stefansfilmtips.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards