Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 16 mars 2012

TINTINS ÄVENTYR: Enhörningens Hemlighet

Av Stefan Hansson - 16 mars 2012 11:25


Hergés älskade reporter Tintin och hans trogna hund Milou kommer till liv i världssuccén "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet". När Tintin upptäcker att hans nyinköpta modellskepp bär på en dold hemlighet, blir han och hans vänner indragna i en vild jakt med ett gäng hänsynslösa skurkar i hälarna. Vi bjuds på en storslagen resa för hela familjen som tar oss från de sju haven till den nordafrikanska öknen - och med nya äventyr bakom varje hörn!


Äntligen har Tintin hittat till biodukarna igen. Fast denna gången dock inte som ren tecknad film. Efter många år fick Tintins pappa Hergé som han ville. Att om Tintin skulle göras till film så var det Speilberg som skulle regissera den och så blev det. Tillsammans med Peter Jackson har Steven Spielberg tagit Tintin, Milou och Kapten Haddock till nya spännande äventyr. Ja fast nya är det väl inte eftersom filmen bygger på böckerna av Hergé, "En Hörningens Hemlighet" och "Rackham den rödes skatt".


När jag hörde att Tintin var planderad som film så tänkte jag äntligen får vi se han som en äventyrshjälte som typ Indiana Jones alltså med riktiga skådespelare. Men så blev det inte. Spielberg och Jackson bestämde sig för att med hjälp av motion-capture tekniken visa Tintins äventyr tecknat i moderntappning. Tekniken har vi redan sett många gånger för. Det började i SAGAN OM RINGEN FILMERNA med bl. a. Gollum. KING KONG, AVATAR och senast i APORNAS PLANET: (R)evolution. För er som inte vet hur motion-capture går till så håller man till i en grön studio och har massa prickar på sig som sen läses av i en dator där man kan skapa vilka miljöer och figurer hur man vill och dessa pratar, rör sig och blinkar m. m. precis som skådespelaren gör. Mästaren bakom detta är mannen som även gör rollen som Kapten Haddock nämligen Andy Serkis som gjorde Gollum, King Kong och Ceasar i den senaste Apornas Planet:filmen. Och man kan inte annat än förvånas hur bra och snyggt det blir. Sen är originalet av Tintin här inspelat i 3D. Nu har ju jag bara sett 2D versionen och den engelska varianten så jag kan bara uttrycka mig om vad jag tycker om den versionen.


Att filmen är snygg det går inte att undvika att säga. Tintins nya äventyr är en klassisk matiné-äventyrsfilm. Men jag har svårt att avgöra om jag gillar den med ett topbetyg eller bara mellan.... Varför? Ja jag vet faktiskt inte... Kanske beror det på att dom tecknade filmerna är så grymt bra. Dom älskar jag och precis som många andra så har man ju läst böckerna om och om och om och om igen. Favoriten är "Tintin i Amerika" kanske för att jag lyssnade slut på bandet om hans äventyr over-there när jag var liten. :)


Hur som helst. Som sagt den svenska varianten har jag inte ännu sett, men samtidigt är jag tveksam om jag vill se den. Därför att för mig är Tintin inte Tintin om inte Thomas Bolme får göra rösten som vi alla är uppväxta med för för min generation är han Tintin. Så när jag sett den svenska versionen får jag väl återkomma och göra ett tillägg om filmen är bättre eller sämre på svenska...


Rollen som Tintin i hans nya äventyr görs av Jamie Bell mest känd för sin roll som Billy i BILLY ELLIOT. Andra som spelar dom olika karaktärerna är bl. a. Daniel Craig alias agent 007 som Rackham och i rollerna som Dupont och Dupondt har vi Simon Pegg och Nick Frost från HOT FUZZ.


Visst är filmen spännande och snyggt gjord och jag tror faktiskt att man hade inte kunnat göra den till den äventyrsfilmen utan en massa CGI-effekter men visst är man nyfiken på hur det hade varit med riktiga skådespelare. Faktum är att Tintin har spelats in med riktiga skådisar i helt andra äventyr än böckerna. På 60-talet gjorde det faktiskt två sådana franska filmer. TINTIN I PIRATERNAS VÅLD (1961) och TINTIN OCH MYSTERIET MED DOM BLÅ APELSINERNA (1964) har tyvärr bara sett trailarna på dessa och dom verkar lite kul. Alla karaktärerna verkar finnas med i alla fall. Får du chansen att se dom så tipsa mig gärna om dom är bra. :)


Visst finns det karaktärer man saknar och en man saknar speciellt är ju naturligtvis Professor Kalkyl men jag tror att han kommer dyka upp i uppföljaren till Tintins nya äventyr. Nästa film kommer man att skifta på regi och producentrollerna, så så fort Peter Jackson är klar med sina HOBBIT filmer kommer han att börja regissera nästa Tintinäventyr och Spielberg kommer att producera.


Tillbaka till ENHÖRNINGENS HEMLIGHET. Är det en bra film? Jo men visst är det nog så. Den har ju ändå allt. Humor, glädje, spänning och allt det där som ett äventyr med Tintin och Kapten Haddock ska ha. Så det är allt en bra film som man verkligen ska se inte minst för att den just är nyskapande när det gäller att göra film. Jag ser fram emot att få se fortsättningarna om Tintin och tror nog att det finns faktiskt inte många andra regissörer än just Jackson och Spielberg som kan överföra dessa figurer till filmens värld på detta coola och spektakulära sätt.


Så har du inte ännu sett Tintin och missade den när den gick på bio så kan jag rekommendera att se den. Roligast är nog om man känner till Tintin sen innan och hans vänner. Men det är kanske där problemet ligger för mig, att jag jämför för mycket med serieböckerna och dom tecknade originalfilmerna? Så för en ny generation att få lära känna Tintin och Haddock så tror jag verkligen att dom älskar och kommer att älska dessa vänner och deras äventyr runt om i världen.


Tillsist så ger jag nog TINTINS ÄVENTYR: Enhörningens Hemlighet en fyra i betyg just för att den är spännande och helt enormt snyggt gjord. Ett matinéäventyr som håller hela vägen.


 




 


//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards