Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 19 april 2012

SCREAM 4 - Nytt årtionde. Nya regler.

Av Stefan Hansson - 19 april 2012 10:06

Det har gått tio år sedan skriken tystnade och mördaren, Ghostface, som dolde sitt ansikte bakom den numera legendariska Scream-masken, försvann. Sidney Prescott återvänder till sin hemstad Woodsboro där allting började för 16 år sedan. Hon har lyckats återvända till ett relativt normalt liv, mycket tack vare sitt skrivande. Men någon har andra planer för hennes besök.


Mördaren har återvänt och skriken får en ny dimension och han slutar inte förrän Sidney är död.


Jag glömmer aldrig första gången jag såg SCREAM. Jag var 21 år gammal. Hade varit i USA i en vecka och hade samma kväll anlänt till summer campet (kollot) som jag skulle jobba på som lägerledare den sommaren i 10 veckor i Frankfort, i nordvästra Michigan.


Året var 1997 och jag, några andra svenska och amerikanska ungdomar kom till campet, som hette Camp Crystalaire, den kvällen fredagen den 13 juni, runt midnatt, som ligger vid en sjö som heter... Crystal Lake.


Nu undrar ni säkert, ja å va då då? Jo, ni som kan era skräckfilmer och speciellt FREDAGEN DEN 13, så är det så att campet som Jason Varhees dog vid heter Camp Crystal Lake och att filmerna just heter FREDAGEN DEN 13. När vi kommer dit har dom andra precis börjat se på den filmen som skulle skapa en ny våg av skräck och rysarfilmer, nämligen SCREAM där man lärde sig vad man får säga och vilka som kommer att dö och vilka som kommer att klara sig i skräckfilmens värld. Woooohooo.... Spoky..... Så med tanke på dagen, tiden och sjöns namn så är det lite häftigt med den kopplingen till skräckfilmerna vi alla har sett och blivit rädda till.... Frågan var... skulle vi drabbas av Jason, är han där på campet med oss?.... Nä så var det naturligtvis inte men kopplingen är lite kittlande tycker jag....


Antingen så gillar man SCREAM eller så gör man det inte. Jag gör det. Tycker till och med att parodin som gjordes på filmen, SCARY MOVIE är bra. Regin bakom SCREAM succén är naturligtvis en av mästarna inom genren, allas vår Wes "Terror på Elm Street" Craven. Han har även gjort filmer som THE LAST HOUSE ON THE LEFT (1972), THE HILLS HAVE EYES (1975) och RED EYE (2005). När han kom med SCREAM -96 så tycker jag verkligen att man kan säga att han startade upp skräckgenren igen på allvar. I spåren följde bland annat JAG VET VAD DU GJORDE FÖRRA SOMMAREN, URBAN LEGENDS m. fl.


Manusförfattaren till SCREAM 4 är som förut Kevin Williamson, som står för manuset till alla fyra filmerna. Även här gillar jag att det just är han som skrivit filmerna. Han ligger ju bakom en annan succéfilm i samma genre som kom året efter 1:an. Jag pratar naturligtvis om ovan nämnda JAG VET.... Dessutom ligger han bakom en av 90 talets största ungdomsserier som jag aldrig missade ett avsnitt på nämligen DAWSONS CREEK.Men nu är han och Wes som sagt tillbaka med fortsättningen på SCREAM.


SCREAM
var redan planerad när den gjordes att den skulle få två uppföljare och där tycker jag nog att 1:an och 3:an är dom bästa. Men nu är det alltså dags att en ny generation ungdomar ska få lära känna Sidney och dom andra i Woodsboro. Fast behövs det egentligen, är det något nytt som dem kommer med eller är det samma typ av film?

Ja, kommentarerna har varit många och jag var själv nyfiken på att se vad Craven och Williamson hade att komma med när dem blåser liv i filmserien igen. Det har ryktats att det kommer mera, så det är nog trotts allt att det är inte sista gången som vi får se Ghostface igen.


I SCREAM 4 får vi återigen träffa Sidney, Gale och Dewey, dom som överlevde Ghostface fanatikerna i dom tre första filmerna. Självklart är det Neve Campell (Ensamma Hemma, Wild Things, 54), Courtney Cox (Vänner, Cougar Town) och hennes exmake David Arquette (Never Been Kissed, Eight Legged Freaks) som spelar sina gamla roller, och det är skönt att han inte gjort nåt nytt av det i alla fall.


Det är härligt att se dom igen för att dom är precis likadana som dom var sist vi såg dom. Dewey, lite naiv, numera sheriff och fortfarande gift med Gale som saknar livet som succéförfattare och tv-reporter, men lika tuff och kaxig och hariga trött på livet Sidney som verkligen inte saknar livet i Woodsboro.


En annan sak som jag gillade med gänget bakom filmerna och deras idéer kring SCREAM filmerna är att dem i tvåan gör en film i filmen om händelserna i Woodsboro, kallad STAB. I filmerna är dessa lika populära som Wes Cravens originalfilmer. Kul är att till dessa filmer, STAB, som i denna filmen blivit totalt 7 stycken, har lyckats knyta en massa kända skådespelare som är med, om så i bara någon minut innan dom blir mördade. I 4:an har han t. ex. lyckats få med Anna Paquin från TRUE BLOOD och Kristen Bell från DUMPAD och GET HIM TO THE GREEK, och i den första filmerna lyckades han få skådisar som Heather Graham (Boogie Nights) att spela Drew Barrymores roll från filmen och Tori Spelling (Beverly Hills 90210) som Sidney i just STAB. Så i Hollywood verkar Wes och hans screamfilmer inte ha dåligt rykte eller betyg då så många är sugna att vara med.


Det som gjorde den första filmen så populär var just att man diskuterade i filmen om reglerna som gällde som säg att du aldrig stax är tillbaka för då dör du, oskulderna är dom som överlever osv. Den rollen som filmnörden i 1an gjrodes perfekt av Jamie Kennedy (MASKEN 2, Kickin' It Old School, Ghost Whisperer). I 4:an möter vi återigen en liknande eller rättare sagt 2 st filmnördar, Robbie och Charlie, med samma intresse som verkligen lever för skräckfilmens värld då dom bl. a. har en skräckfilmsklubb på skolan och ordnar filmvisning varje år vid jubileet av Woodsboromorden. Dessa två är definitivt inte alls lika bra som Jamie var men dom försöker. Ingen tar Jamie eller Randy som han hette i filmerna. Dom fungerar men dom är inte liksom lika filmnördiga som Randy.


I och med att det gått 10 år sen var i Woodsboro sist så har ju även Ghostface blivit lite mer raffinerad och IT eran är ju över oss med Facebook, Twitter och webcams och det har även Wes Craven anammat i 4:an. Ghostface tar kontakt med sina offer via sms och facebook och sedan kan man följa hans mord via webcam på nätet. Lite mer raffinerat än tidigare.


Tjejerna, det måste naturligtvis vara snygga såna med schyssta tuttar som är dom som först faller offer, spelas denna gången av Hayden Panettiere (Heroes, Superzebran) och Emma Roberts, dotter till Eric Roberts (Julia Roberts bror). Fast dom håller ut ganska länge i filmen och är nog lite smartare än vad såna här töser brukar vara. Men som alltid är det dom snyggaste som stryker med. Emma spelar Jill, kusin till Sidney och hon har väl en och annan sak som hon är avudsjuk med på sin kända kusin och försöker lösa det på sitt sätt för att bli lika känd som Sidney....


Många tycker att Wes inte kommer med något nytt utan att det är nästan samma film som 1:an. Visst kan jag lite hålla med om det men så dåligt är det ändå inte. Det är ju precis så som det ska vara. En klumpig mördare, ett hotat offer som tröttnat på att vara utsatt och ger igen. Självklart är dom klassiska fraserna med.

Telefonsamtalet: - Hello Sidney.... och

- What is your favourite scary movie? Det är ju så det ska vara. Hallå det är SCREAM vi talar om. Visst kan det kännas tjatigt men jag tycker inte det. Både Willamson och Craven har tagit serien vidare på ett bra sätt in i 2000-talet för nästa gäng ungdomar som kommer lära sig om skräckfilmens värld.


För man måste ju säga att dom båda lyckade skapa en figur som vi alla har sett på Halloween när man klär ut sig. Fortfarande så kan vi se ungdomar springa runt som just Ghostface och jag hoppas att dom vet var den mördaren kommer ifrån. Han är ju faktikst snart lika känd som Freddy, Jason, Michael Myers och Leatherface. Så den som säger att dom inte lyckats skapa sig ett plats i skräckfilmsvärlden har nog fel. Eller?..


Visst har man lyckats få med allt som ska vara i en skräckfilm, brudarna, spänningen, blodet, vem är mördaren med mera. Det som är skönt med Screamfilmerna är att det går inte att lista ut vem som är mördare utan det känns som det kan vara vem som helst. Så även i 4:an. När det väl visar sig vem som är bakom masken blir det en liten aha upplevelse och när man tror att japp då var det slut och vi får vänta på nästa för att få reda hur det går för gänget ja då har grabbarna, Williamson och Craven, visat att det blir inte riktigt som vi tror att filmen ska sluta. Utan det blir ett skönt slut på filmen som jag tycker verkligen håller. 


Har man sett dom andra tre filmerna så är ju fyran ett måste eftersom man då lätt kan hänga med i referenserna till det som hänt tidigare och det är en helt okej rulle faktiskt tycker jag då som gillade dom tre tidigare föregångarna, men mycket att jag gillar Screamfilmerna är nog just för minnet jag har av när det var första gången jag såg den. Så kryp ner i soffan. Ta fram kudden, filten och popcornen och möt åter igen Ghostface. Ringer din telefon, vågar du svara då? För vem vet han kanske gömmer sig närmare än du tror.......


 



//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards