Stefans filmtips

Alla inlägg den 23 april 2012

Av Stefan Hansson - 23 april 2012 11:20

  

När den Österrikiska kronprinsen hittas död konstaterar Sherlock Holmes snabbt att det rör sig om mord och att detta är en del i en långt större konspiration som leds av kriminella geniet Professor Moriarty. Med hjälp av Sim, en spåkvinna som sitter på kunskap som kan vara nyckeln till mysteriet, tar Holmes och Watson upp jakten på Moriarty.


Så är dom då tillbaka, Englands mesta kända brottslösare Sherlock Holmes och Dr Watson. Fast återigen inte riktigt som vi kanske är vana vid utan även denna gången så är det Guy Richie (Snatch, Lock Stock and two smoking barelles) som har varit framme och gjort en uppföljare till sin förra film om Sherlock Holmes. Richice är dock kanske mest känd som Madonnas tidigere make. Hur som helst är han alltså tillbaka med Robert Downey Jr (Iron Man, Chaplin) och Jude Law (Cold Mountain, Hugo Cabaret) som åter gör huvudrollerna som dessa älskade detektiver.


Även denna gången så är det en nyskriven historia där författarna egentligen bara lånat figurerna av Sir Arthur Conan Doyle, så så mycket med originalromanerna har dom egentligen inte mer en personerna från böckerna. Den här gången möter Sherlock på allvar sin värsta fiende, professor James Moriarty, som har storslagna planer på att ta över europa och låta dom starta krig mot varandra. Men mot sig har han världens kanske bästa och annorlunda detektiv, Holmes. Den här filmen är också våran svenska skådespelerska Noomi Rapace's första internationella film som hon gjorde efter succén och genombrottet som Lisbeth Salander i Milleniumfilmerna. Hon spelar här en zigenerska, Madame Simza Heron, som letar efter sin försvunne bror och får, efter diverse händelser, hjälp av Sherlock Holmes att hitta honom då det visar sig att dom är ute efter samma sak.


Jag tycker att hon gör sig bra i det här gänget även om hon kanske saknar lite glöd. Det är inte samma glöd som när hon gjorde Salander, men hon gör ändå en trovärdig roll som zigenerska och gör en bra internationell debut. Det måste hon nästan ha gjort eftersom Ridley Scott (Alien, Bladerunner) tog med henne i sin nya kommande film, PROMETHEUS, där hon har den kvinnliga huvudrollen och går den filmen lika bra som dom andra Aliensfilmerna med Sigourney Weaver så blir hon nog lika känd, kanske inte men en av våra mest kända kvinnliga skådisar i Hollywood.


Som vanligt så sparar inte Guy Richie på krutet när det gäller smällar och action. Redan från början smäller det och det vet ni som följer mig att jag gillar för då brukar det vara filmer som levererar bra. Det gör allt även denna filmen även om den inte är det bästa jag sätt så satt jag med spänning och kollade på den. För Richie lyckas att hålla liv i filmen och man själv sitter och försöker hitta ledtrådar precis som Holmes gör.


Ska villigt erkänna att jag inte sett något av Richies tidigare verk förutom då hans första film om Holmes och Watson men vet att han gör lite udda "actionfilmer". Jag tror nog att om man känner till hans filmer så kan man se att det är han som gjort dom. Dels på ljus/färgfiltrerna i filmerna men också mycket på hans sätt att visa vissa scener i slow motion. Det är riktigt snyggt när dom scenerna kommer, speciellt när Holmes, Watson och Simz blir jagade genom skogen efter att ha avslöjat några av Moriarty's planer.


Så som underhållning i 2timmar och 10 minuter så håller den. Och även om man tror att han gör slut på Holmes i slutet av filmen så är det ju självklart att så är det ju inte. Det är ju mästerdetektiven Sherlock Holmes vi pratar om. Så jag skulle inte bli förvånad om dom snart dyker upp på bioduken igen på bioduken om några år.  Filmen som helhet är en normal spännande bra actionfilm fast inget att höja till skyarna för men helt klart sevärd och vill man ha lite spänning och action i soffan i sommar så passar det alldeles utmärkt att se SHERLOCK HOLMES: A GAME OF SHADOWS.


Så av fem möjliga popcornburkar kommer jag att ge den en:




 


//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards