Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2012

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN

Av Stefan Hansson - 12 oktober 2012 14:15


 


SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN


Producerad: 2012


Genre: Fantasy / Spänning / Äventyr


Speltid: 132 min


Rekommenderas från: 15 år


Regi: Rupert Sanders


I rollerna: Kristen Stewart, Charlize Theron och Chris Hemsworth

_____________________________________________________________


Drottningen vill förgöra henne, Snövit, men vad den ondskefulla härskarinnan inte vet, är att den unga kvinnan som hotar hennes makt, har tränat krigskonst med den jägmästare drottningen sänt för att döda henne.


Vi har alla läst sagan. Vi har hört den berättas om och om igen. Vi har sett den i teckanad form av Walt Disney. Vi känner alla till berättelsen om Snövit, denna gången är hon tillbaka fast i en mörkare film. Hennes mamma dör, kungen träffar en ny kvinna som är en elak kvinna eller häxa om du vill. Drottningen tar makten genom att döda Snövits pappa. Det enda som kan hota drottningen skönhet är flickan med korpsvart hår, mun röd som ros och hy vit som snö. Snövit flyr ut i skogen medans drottningen skickar jägaren efter henne för att få hennes hjärta i bevis på hennes död. Men i sagornas värld vet vi att det goda alltid segrar över det onda. Kommer det även bli så denna gång i Rupert Sanders version av den gamla sagan av dem välkända bröderna Grimm.


Rupert Sanders regidebuterar stort med att göra en fantasyfilm av Grimms gamla saga. Och han gör det faktiskt riktigt bra. Med sig har han skådisar som Kristen Stewart (Twilight), Charlize Theron (Monster, Prometheus) och 

Chris Hemsworth (Thor, Avengers) som jägaren plus en massa kända ansikten som dem sju dvärgarna där vi bl. a. ser Ray Winston (Beuwolf), Ian Mcshane (Pirates of the..), Bob Hopskins (Roger Rabbit) och Nick Frost (Shaun of the dead). Dessa killar är av normal längd hur dom sen fått dem att bli dvärgar är ett stort frågetecken, fast med dagens datorer kan man ju skapa nästan vad som helst om inte vad som helst. Och det är precis vad man har gjort med snövit. Man har tagit henne från sagornas tecknade värld till en grymmare mörkare värld. För den här filmen är en mörk historia. Inte riktigt så trogen sagan som man vill, men grundstoryn finns absolut med. 


Själv har jag aldrig varit någon hundraprocentig fan av fantasy filmer men var imponerad av genren när Peter Jackson gjorde SAGAN OM RINGEN filmerna och har gillat dem mer och mer. Denna film har samma stuk och till hör samma kategori, och för att vara en debutant i registolen så gör Rupert Sanders ett grymt bra genomarbetat jobb. Hela filmen är skickligt gjord med snygga effekter, snyggt foto och skådespelarna spelar övertygande i sina roller. Min favorit är Charlize Theron som är äckligt snyggt elakt vacker som den hemska drottningen i filmern.


Kristen är kanske inte så snygg som man vill att Snövit ska vara men hon spelar inte heller den här helylletjejen som man förväntar sig av Snövit utan hon spelar en mycket tuffare Snövit som till och med är redo att offra sitt liv för sina undersåtar i jakten på att segra över drottningen. Och Chris Hemsworth ja han spelar samma tuffa kille som vi sett honom förut och jag gissar på att han blir mer och mer typecastad för den här typen av roller. 


Visst kan filmen vara lite förutsägbar men det är den väl delvis eftersom vi alla har hört berättelsen om Snövit och dem sju dvärgarna och att det goda kommer så småningom segra över det onda. MEN det finns en grej i filmen som sticker lite ifrån sagan, men skulle jag berätta det här så blir det en spoiler långt innan ni ens sett färdigt filmen. Jag tror ni listar ut det när ni kommer till den delen i filmen.


För er som gillar fantasy och riddarfilmer så är den här filmen ett måste, tror jag i alla fall. Jag blev definitivt inte besviken när jag såg den och har svårt att bestämma mig vad jag ska ge den i betyg. Den ligger och väger på en tre snudd på fyra.... för den är riktigt spännande och man förundras över hur snyggt dom gör såna här fantasy filmer idag utan att det ser overkligt ut. Och även om filmen är över 2 timmar lång så känns det som att äventyret går snabbt och detta tror jag är på grund av att man aldrig blir uttråkad och att den inte tappar tempot.


SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN är en stark och mörk fantasyfilm som om man är en inbiten fan av genren inte får missa. Kanske inte något för er som inte gillar det men jag skulle lätt gärna se den igen. Av fem möjliga får filmen en STARK trea snudd på fyra. Så den rekommenderas väl om man vill se en bra spännande film under en regnig höstkväll. 


Planerna finns på uppföljare och tvån planeras just nu och jag läste att tanken från början med Snövit är att det ska bli en trilogi. Alltså kan vi räkna med att få se mer av Kristen och Chris som Snövit och jägaren.


 


SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN finns ute på Blu-ray och DVD från den 19 oktober.

 

  

Här en 5 minuters trailer med längre scener från filmen.


 

 

//Stefan

 

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards