Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2012

JOHAN FALK 9 - Alla Råns Moder

Av Stefan Hansson - 22 oktober 2012 07:00

 

JOHAN FALK -

  

Alla Råns Moder


Producerad: 2012


Genre: Crime / Action / Thriller / Spänning


Speltid: 97 minuter


Rekommenderas från: 15 år


Regi: Anders Nilsson


I rollerna: Jakob Eklund, Mikael Tornving, Jens Hultén, Meliz Karlge m. fl.

____________________________


Några män tränger sig in i den pensionerade chefsingenjören Arthur Jönssons hem.

Målinriktat letar de igenom bostaden efter några ritningar. En tid senare utför samma män, som visar sig vara före detta svenska militärer, ett värdetransportrån. Ett rån som Johan Falk och hans kollegor på GSI får en olustig känsla av att det bara är en övning inför ett mycket större rån. Ett rån, som det visar sig, kommer att få alla andra rån i polisens historia att blekna i jämförelse. 


Samtidigt har GSI:s andreman, Sophie Nordh fått en hållhake på gangsterledaren Seth Rydell. Seth är den som levererar vapen och fordon till militärligan. Och nu ger hon honom ett erbjudande han inte kan säga nej till. Problemet är bara: Kommer Seth att samarbeta och infiltrera ligan? Eller har han en egen agenda?

 

GSI:s chef Patrik Agrell inser att GSI för första gången fått en infiltratör i sitt stall som det inte går att lita på alls. En karismatisk, helt hänsynslös psykopat?


Då var det åter dags för ett nytt fall för gänget i GSI-gruppen hos göteborgspolisen. Denna gången så ansluter den direkt till den förra filmen, DE 107 PATRIOTERNA. Så för och inte göra för stora spoilers (avslöjanden) för er som inte sett den än så går jag direkt på tankarna och kommentarerna om ALLA RÅNS MODER. 


Återigen är det Anders Nilsson, en av upphovsmännen bakom Johan Falk, som står för regin. Han gjorde ju även den förra. Och det känns gott att det är han som gör det för då blir det rätt genomtänkt och klass på Falk för är det någon som kan historien så är det ju Anders själv. Medans den förra var mer action och pang-på så har han i fortsättningen på historien om Seth Rydell (Jens Hultén) tagit ner tempot lite men lagt på en grym spänning i filmen. Denna spänningen håller hela filmen. Visst skjuts det även i ALLA RÅNS... och det inte lite när det väl drar igång och kanske på ett udda ställe geografiskt. Hela filmen bygger på en rånarliga som börjar med ett rån mot en värdetransport under Frölunda Torg och som senare ger sig på den stora kuppen och Seth blir inbjuden till att vara med. Och när han får reda på summan har han svårt att hålla sig borta, samtidigt som han vet att polisen har koll på honom... 


Som jag nämnt i tidigare recensioner så har Nilsson och hans team en helt klart bättre produktion på alla filmerna som släppts hittills. Allt känns verkligen mer seriöst och genomarbetat från manuset till slutproduktion och att man har fått mer pengar att göra denna omgången. Och det är det som jag känner gör denna omgång av Falk till en stor framgång bland köp- och uthyrningshyllorna. Redan har dom tidigare filmerna i just denna omgången gått direkt in och hamnat först på köp och hyrtoppen av filmerna i Sverige. Hela historien om Johan Falk och GSI-gruppen är snart lika populära som BECK filmerna.


Efter dessa totalt 5 filmer så kommer det komma en tredje och sista omgång av Falk. Det är det Anders Nilsson hade  planerat med filmerna om Johan Falk att det totalt ska bli tre omgångar med film om han och hans kollegor och den undre världen i Göteborg. Och kommer dem övriga filmerna i denna omgången och nästa ha samma kvalitét så lär vi Falk-fans inte bli besvikna det har jag svårt att tro.


ALLA RÅNS MODER är den första filmen där man koncentrerar sig mer på Seth Rydell och hans liga och den första utan Joel Kinnaman i rollen som Frank. Men ni som sett DE 107... vet varför, ni andra får se den innan och fatta varför. Och det fungerar alldeles utmärkt med tanke på skiftningen man gör i ALLA RÅNS... och banden som blir till Rydell. Men om jag inte gissar fel så dröjer det nog inte länge innan Frank är tillbaka igen. 


I såna här produktioner är det imponerande att se tillgången till miljöer och lån av polisens bilar och helikoptrar som man får utnyttja för att kunna bygga upp dessa historier, och det är det som gör den så bra efter som man själv känner igen platserna det utspelar sig på här i Göteborg.


På det hela taget så känns ALLA RÅNS MODER som en trovärdig film med dess uppgörelser och rån som bygger upp storyn och det är kul att det finns en röd tråd som följer genom alla filmerna. Så jag säger det återigen, för att bäst kunna hänga med så är det nästan ett måste att se filmerna i den ordningen dom kommer. Då faller allt bättre på plats utan många frågetecken.


Att man har tonat ner på actionscenerna i filmen det gör ingen skada, men som sagt spänningen i filmen har man gjort vassare och det är tur det för annars skulle den falla rejält. I ALLA RÅNS MODER så är det inte lika mycket om Falk och hans familj som det varit tidigare utan denna gången mer verkligen koncentrerat på händelsen och Seth i filmen. Visst håller filmen måttet som den ska hålla, men når inte upp till den förra där manuset var starkare. Kanske för att det hände mer explosiva saker i den. Men för det så får du inte missa att se filmen för den är grymt spännande och har en kul katt och råtta lek mellan Seth Rydell och polisen, då speciellt Sophie Nord i GSI-gruppen.


Så åter igen, om du har sett dem övriga filmen i FALK-serien så är det bara att kolla in dem innan du ser denna, ALLA RÅNS MODER som blir tilldelad en stark trea av fem möjliga härliga popcornburkar.



JOHAN FALK - Alla Råns Moder finns ute på Blu-Ray och DVD från den 24 oktober.


 


Här följer ett bakom kulisserna klipp där Jens Hultén berättar om sin karaktär Seth Rydell.


 

 Tillsist har du ett klipp från filmen där man inte ska jävlas med Seth Rydell.



//Stefan


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards