Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 7 december 2012

ORPHAN

Av Stefan Hansson - 7 december 2012 09:45


ORPHAN


- Det är något fel med Esther -


Producerad: 2009


Genre: Spännning / Thriller / Rysare


Rekommenderad från: 15 år


Regi: Jaume Collet-Serra


I rollerna: Vera Farmiga, Peter Saarsgard

Isabelle Fuhrman, CCH Pounder

Jimmy Bennett, Aryana Engineer

Rosemary Dunsmore och Margo Martindale

 ___________________________

 

Esther är en nioårig föräldralös flicka från Ryssland som tycks vara förföljd av olycka. Hennes förra fosterfamilj dog i en brand som hon med nöd och näppe undkom. Men nu när familjen Coleman adopterat henne ser livet betydligt ljusare ut. Tills en klasskamrat faller från en klättersällning. Tills en nunna från barnhemmet hittas ihjälslagen. Och tills att Esthers nya mamma börjar tvivla på om den tragiska branden verkligen var en olyckshändelse.

 

Vad är det som kan skrämma oss föräldrar och vuxna som mest? Det måste vara elaka barn, speciellt på film. Klassikern nummer ett är Damien i OMEN. Nu har vi träffat hans kvinnliga motsvarighet, Esther. ORPHAN är ingen ny film men jag såg en snutt av den på någon av kanalerna på tv:n och tänkte att det här måste jag kolla in. Sagt och gjort. Fick tag i filmen, laddade spelaren och jisses sicken elak tös. Åh vilken bra film!


ORPHAN kom 2009 och är regisserad av Jaume Collet-Serra som tidgare gjort den usla skräckfilmen HOUSE OF WAX, följde upp med denna, ORPHAN och gjorde sen den mycket spännande filmen UNKNOWN med Liam Neeson (Taken 2). Så med dessa två filmer har han hämtat upp sig rejält från bottennappet med HOUSE OF WAX. Dessutom är filmen producerad av Joel Silver (Dödligt Vapen) och ingen mindre än Leonardo Di Caprio (Titanic). Ett udda par att producera såna här filmer men dem trodde på det och det ska dem ha beröm för, för det här är riktigt bra.


Idén med barn som är elaka och mördar är något som vi föräldrar allt tycker e skrämmande. Man kan riktigt känna med dem i såna här filmer. Speciellt när det är en familj som väljer att adoptera ett barn in i sin familj. Allt verkar bra till en början. Snällaste barnet i världen. Men sen, när han/hon inte riiiiiktigt får som den vill. Ja då bryter helvetet löst och det som till ytan verkar helt oskyldigt visar sig vara något mer jävligare än du någonsin velat träffa på.


Oftast finns det någon sårbarhet inom familjen, nån eller några tradgedier som inträffat och som i och med detta sätter en kil mellan föräldrarna och medans den ena ger sig fan på att barnet är av ondska så tar den andra detta barnet i försvar och kan inte tro att det verkligen är så. Ja vi har sett det förr. Men vad bra dem det kan bli om man gör det på rätt sätt med bra skådisar, stora som små, och det bästa av allt. Den sköna tvisten, som vänder upp och ner på allt, förklaringen till varför och den som får reda på sanningen inte hinner varna innan det är för sent och denne upptäcker att sin partner hade rätt och.... ughughugh..... får en kniv i bröstet... Sånt är bra och det gillar vi. 


I rollen som den föräldralösa flickan Esther ser vi Isabelle Fuhrman, som senast spelade med i THE HUNGER GAMES, och hon gör en helt makalöst bra presentation av Esther. Även dom andra skådespelarna är väldigt övertygande i   sina roller och det gör att man verkligen känner skräcken och rädslan hos dem, och efteråt är man allt annat än oberörd.


En som kommer att bli en stor stjärna är Aryana Engineer som spelar lillflickan Maxine. Nedsatt hörsel sen födseln i filmen. Detta utnyttjas av Esther ganska snabbt och hon blir mer eller mindre hotfull mot den stackars flickan då hon kanske sett och vart med om saker hon inte borde ha sett. 


Det är det här som är filmens styrka förutom spänningen att just barnen i filmen är så trovärdiga och grymma på att göra sina roller. Så man kan lungt säga att Jaume Collet-Serra har fått till en väldigt bra film. Han har verkligen tagit väl hand om manuset och sina skådespelare och fått dem till att leverera till det yttersta. Han lyckas bygga upp en enorm spänning och hålla oss på styva linan hela tiden.


Att säga att den är förutsägbar är helt fel. När du tror dig veta allt om Esther och familjen så kommer det nåt nytt och när han slänger in tvisten i dem sista 20 minutrarna ja då peakar filmen och man blir ännu mer fastklistrad i soffan när spänningen stiger och han gör ett grymt lyckat slut på en sån här typ av film. När man sett färdig på den känner man fortfarande och tänker på Esther om vem hon är och vad hon gjort. Det här är med andra ord något av det bästa jag sett i genren på länge.


Så om du vill krypa ner i soffan eller sängen för att få dig två underhållande spännande kittlande timmmar så kan jag mer än gärna rekommendera er att se ORPHAN för det är så här en rysare / psykologisk thriller / spänning / ska vara. Mitt råd är att om du inte har sett den eller gått dig obemärkt förbi, så bege dig till närmaste ställe och hyr den. 


Att sätta betyg på filmen blir inte svårt. Av fem möjliga popcorn burkar får filmen fyra fulla fylda burkar. Med andra ord: Du får bara inte missa den!

 


 

 

ORPHAN finns sen 2009 ute på Blu-ray och DVD.

 



Och till sist vill jag bjuda på en liten scen ur filmen...

 

Du kommer aldrig att glömma Esther. Så söt, så intelligent, så kreativ...



//Stefan





 
 
Shachath

Shachath

19 oktober 2014 00:44

Ja skillnaderna är väl att Omen är en klassiker och Damien Djävulens son. Leena Klammer är en förrymd mentalpatient. Orphan är en helt okej psykologisk thriller. Men Omenfilmerna då snackar vi mästerverk. min syster ville att vi skulle en remake av Omen från 2006. Herregud vart är vi på väg? Samma sak med denna vidriga remake av Carrie, ett av Stephen Kings många konstverk. Vidrigt. Men kulturlösa fjollor får gärna hållas för min del. Tipsa mig gärna ifall du hittar nån bra gammal rysare. Tackar.

http://mmm

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards