Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 22 april 2013

SUNE I GREKLAND - All Inclusive

Av Stefan Hansson - 22 april 2013 14:15


SUNE I GREKLAND


- All Inclusive -


Producerad: 2012


Genre: Barn / Familj / Komedi


Speltid: 91 min


Regi: Hannes Holm


I rollerna: Morgan Alling, Anja Lundqvist

William Ringström, Hanna Elffors Elfström

Julius Jimenez Hugoson, Julia Dufvenius

Feline Andersson och Erik Johansson

_____________________________________


Sune är tillbaka! Tillsammans med lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf drar Sune till Grekland på sommarlovet.
Som varje sommar förut planerar familjen Andersson sin semestervecka i Myggträsk. Då händer det mest oväntade, pappa Rudolf bokar en charterresa till Grekland. Familjen blir överlycklig men frågorna om resan är många.

På plats i Grekland inträffar katastroferna, Sune tappar sin tjejtjusarkraft, Håkan Bråkan gillar verkligen inte trollet Julle i barngruppen, mamma Karin blir mer och mer irriterad på Rudolf. Samtidigt upptäcker pappa Rudolf att det är all inclusive och vilka oanade möjligheter det för med sig.

Så var han tillbaka. Allas vår tjejtjusare, Sune. Denna gången i en 2000-tals variant. 1993 kom nog en av dem roligaste svenska barn och familjekomedier, SUNES SOMMAR. Fimen då gjordes efter succén med SUNES JUL som sändes som jukalender 1991. Den filmen om familjen Andersson håller än idag. Men nu är det dags för en ny generation att få bekanta sig med Sune och hans familj.

I spetsen har vi som vanligt pappa Rudolf, spelad av Morgan Alling, och mamma Karin, spelad av Anja Lundqvist, och sen barnen, Anna, Sune och Håkan. Denna gången när vi på nytt får träffa Anderssons så blir det, istället för en husvagnsemester i Myggträsk, en härlig All Inclusive trip till Grekland. Och vi som träffade familjen förrut vet att dem inte är som andra. Det händer lite udda saker hela tiden. Så även när man åker till Grekland.

När filmen kom på bio i julas så var diskussionerna stora om det verkligen går att göra en ny film om Sune utan Peter Haber i rollen som pappa Rudolf. Jag är nog villig att få hålla med. Peter är Rudolf. Men det kanske handlar om ett generationsskifte, Peter Haber för oss i 25 till 40 år åldern och Morgan Alling för våra barn. För mig är SUNES SOMMAR en svensk klassiker där SUNE I GREKLAND inte alls når lika högt upp. Visst finns det roliga scener i dagens Sune film, men regissören Hannes Holm har inte riktigt lyckats med rollbesättningen tycker jag. Barnen känns fel i sina roller och visst Morgan, är den som spelar bäst, men inte alls lika bra som Peter Haber.

Annars så har Hannes Holm lyckats alltid lyckats göra bra komedier som KLASSFESTEN, EN PÅ MILJONEN, VARANNAN VECKA och favoriten ADAM OCH EVA med Björn Kjellman och Josefine Nilsson. Den blev en kassasuccé och även hans senaste film, dramat HIMLEN ÄR OSKYLDIGT BLÅ blev en stor publiksuccé 2010. Men nu satsar han allts på barn- och familjefilm baserad på Sören Olsson och Anders Jacobssons figur Sune och hans familj. Tyvärr har väl inte Hannes Holm lyckats fullt ut denna gången. Inte alls lika bra som hans tidigare komedier och som sagt inte alls i klass med tidigare film om Sune, SUNES SOMMAR. Men trots det så tog ju teamet bakom denna film, SUNE I GREKLAND hem ett guldbaggepris, BIOPUBLIKENS PRIS 2012. Och tydligen är en ny film om familjen planerad som ska spelas in i år, tror jag, då med semester återigen i Sverige.

SUNE I GREKLAND så utspelar sig filmen som sagt i Grekland, närmare bestämt på Rhodos. Och här måste väl en av dem störst produktplaceringarna någonsin kommit med. VING står nämligen för platsen och hotellet på Rhodos, Kallithea Sunwing Resort, kan inte bli tydligare placering än så. Är du nyfiken på hotellet? Klicka här. Å visst längtar man bort när man ser det.

Som barn- och familjefilm för dom yngsta så fungerar den alldels utmärkt. Tösen som är 8 år skrattade friskt åt filmen och gillade den. Själv så tycker jag att den var den skaplig. Men utan Morgan Alling så tror jag inte att den hade blitt någon succé. Och återigen, Morgan Alling är inte Peter Haber, men jag tror inte heller att någon annan kanske hade velat utmana Peter om den rollen.

SUNE I GREKLAND är en snäll familjefilm som får godkänt, men inte mer. Jag hoppas att dem kommer igen i nästa film om familjen Andersson. Jobba mer på Rudolfs klantighet och mer humor. Mer där svensken kan känna igen sig så kanske det kan bli något. Att nästa film kommer bli en succé tror jag dock trots allt. Går den upp på juldagen, riktar sig till barn och familjer så brukar ju dessa svenska filmer lyckas trots att dem inte går hem hos kritikerna.

Om dina barn inte har sett SUNE I GREKLAND: All Inclusive än så tror jag att dem kommer gilla den, vi andra, vuxna... nja... men vill du så ge den en chans. Av mig får den ändå som sagt bara godkänt, knappt det, så betyget blir inte mer än två fyllda popcornburkar av fem möjliga. Nä Hannes, bättre lycka nästa gång. Du kan bättre än det här.

 

SUNE I GREKLAND: All Inclusive finns ute på Blu-Ray och DVD från den 24 april.

 

//Stefan   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards