Stefans filmtips

Alla inlägg den 9 januari 2013

Av Stefan Hansson - 9 januari 2013 11:45

 

TAKEN 2


- Först tog dem hans dotter.

Nu kommer dom för att ta han. -

 

Producerad: 2012


Genre: Action / Thriller / Crime / Spänning


Speltid: 92 min


Regi: Oliver Megaton


I rollerna: Liam Neeson, Maggie Grace

Famke Janssen, Rade Serbedja m. fl.

__________________________________


Liam Neeson är tillbaka som Bryan Mills, den skicklige CIA agenten som dragit sig tillbaka, men som tvingades nyttja sina mycket speciella kunskaper för att rädda sin dotter undan hänsynslösa slavhandlare i Paris.


Bryans förflutna gör sig dock fortfarande påmint och de mord han tvingades begå för att rädda sin dotter måste sonas.

 

I ett försök att återförena familjen bjuder han sin ex-fru Lenore och dottern Kim på en välbehövlig semester i Istanbul. Men där befinner sig också fadern till en av de mördade kidnapparna, fast besluten att utplåna hela familjen Mills. Än en gång får Bryan användning av sina speciella färdigheter för att rädda både sig själv och sin familj.


Det finns en fransk kille som vet hur man gör en actionfilm. Hans namn är Luc Besson. När hans namn ligger som producent för en actionfilm, ja då blir det just action. Så har det varit med ett antal filmer som denne fransos ligger bakom. TAKEN, TRANSPORTER, FROM PARIS WITH LOVE och TAXI-filmserien. Sen har ju killen också regisserat några av dem största fransk/amerikanska filmerna med som, LEON, NIKITA och DET FEMTE ELEMENTET. Men mest har har skrivit manus och producerat. Och precis som tidigare är det en träff denna gången med. Kanske inte en lika stor fullträff som TAKEN var men inte långt efter.


För regin av TAKEN 2 står Oliver Megaton, ett namn för mig som jag inte kände igen. Men när jag kollade in på IMDB vad han gjort innan så insåg jag att jag sett filmer av honom förut. Bl. a. den grymt häftiga och coola filmen COLUMBIANA, en film jag recenserade förra året, och actionfilmen TRANSPORTER 3. Återigen filmer där Monseiur Besson ligger bakom. 


TAKEN 2 fortsätter nästan rätt på ettan. Kanske det gått nåt år men snart hinner det som hände ikapp familjen Mills.  Som alltid, i såna här filmer som uppföljare, är det någon som är förbannad på att deras son, som kanske inte var den snällaste, blev dödad och svär att hämnas dennes död. Det är det som drabbar familjen Mills nu när dom äntligen försöker hitta tillbaka under en "semester" i Istanbul, Turkiet. Men som tur är så är ju en fd CIA agent alltid redo på överraskningar och lämnar inget åt slumpen utan har med sig sin lilla väska med coola och farliga gadgets. Å tur är väl det för dessa kommer väl till hands när det blir dottern som får ingripa för att hjälpa till och rädda mamma och pappa ur skurkarnas händer. Låter det bra eller dåligt? Ja det är faktiskt inte så dåligt som det kan låta, utan tvärtom riktigt spännande. Kanske inte samma tempo och coolhet som TAKEN men nästan. Det skjuts och det blir biljakter massor av slagsmål och som alltid ska det goda segra. Ja TAKEN 2 kanske är ännu en action dussinfilm men faktiskt en riktig bra sådan och en bra uppföljare på en av dem bästa actionfilmerna som gjorts.


Liam Neeson tillhör verkligen snart gruppen av actionhjältar vi älskar och jag blir inte alls förvånad om det snart kommer ytterligare en uppföljare. Neeson gjorde 2011 en film som påminde om dessa filmer, UNKNOWN, även den var en bra thriller/action och kanske var det just för att han på senare år verkligen lyckats axla sina roller som actionstjärna. 


Svårast i TAKEN filmerna att ta till sig är nog Maggie Grace som gör dottern Kim. Maggie är i verkligheten 30 år gammal men spelar en 16 åring???? Va varför då? Hade det inte varit lättare att ta någon som var i den åldern som dottern ska vara i filmen. Någon närmare 16 år finns det väl, i alla fall i 20 årsåldern. Det är när man i Hollywood gör så här som jag tycker att det kan kännas lite fel och malplacerat med skådisen i den rollen. Det blir lite för barnsligt helt enkelt. Eller är det så att trots Maggie Grace's 30 så ser hon fortfarande ut som en "barnunge"? Hoppas bara att man inte blir castad i såna roller för det bara. Nåja Ralph Macchio var ju 23 när han gjorde stor succé som 16 årige Daniel Larusso i KARATE KID. Men sen så ser/såg ju han mycket yngre ut än just 23 så där fungerade det faktiskt. Men men, även om vi nu snackar åldern på skådisar i verkligheten och på film så trots detta så gör Maggie Grace ett bra jobb som den unga dottern till Liam och Famke.


I Hollywood är det ju idag ganska vanligt också att alla elaka skurkar kommer ofta från östeuropa. Så är ju fallet även i TAKEN och TAKEN 2. Kanske för att det finns bra miljöer typ Prag att spela in i och att man börjar tröttna på sydamerikaner och araber som skurkarna. Och i rollen som östeuropeisk skurk har vi Rade Serbedja en herre som vi sett många gånger spela antingen rysk skurk eller östeuropeisk skurk, oftast samma typ. Han har gjort sina skurk roller i bl. a. HELGONET, MISSION IMPOSSIBLE 2 och SHOOTER. Skulle nog säga att han är motsvarigheten till våran Peter Stormare som också allt för ofta får spela östeuropeisk skurk. Men detta är inget dåligt, nej då. Rade spelar som alltid övertygande och elakt. Inte sista gången vi ser honom i en sån här roll.

 

Som helhet så är TAKEN 2 en bra actionfilm men tar inte TAKEN i spänningen som helhet. Visst mycket känns lika från originalet men man gör det riktigt bra. Det blir aldrig många döda sekunder utan man håller spänningen vid liv under filmen 90 minuter. Så abslut att du ska se filmen. Såg du TAKEN? Ja då är det självklart att du måste se TAKEN 2. Jag var nöjd av det jag såg och jag tror att även du kommer bli nöjd, kanske till och med ännu nöjdare än jag. Jag ger med glädje tre stora välfylda popcornmuggar till TAKEN 2 av fem möjliga.

 

TAKEN 2 släpps på Blu-ray och DVD den 6 februari.

 

 

 


 

//Stefan



Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards