Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 27 november 2013

THE PURGE

Av Stefan Hansson - 27 november 2013 11:30


    

THE PURGE


Producerad: 2013


Genre: Thriller / Spänning/ Sci-fi

Speltid: 85 min


Rekommenderas från: 15 år


Regi: James Demonaco


I rollerna: Ethan Hawke, Lena Headey

Max Burkholder, Rhys Wakefield m. fl.

__________________________________


USA, 2022. Arbetslösheten ligger på 1% men bakom en tillsynes fläckfri yta döljer sig ett infekterat samhällssystem. Övervakningskamerorna visar upplopp på gatorna där folk skjuts, knivhuggs och yxas ihjäl.


En gång om året infaller The Purge, utrensningen, som blivit en slags nationalhögtid hos amerikanerna och som tillbaka i tiden räddade fosterlandet från fattigdom. Då tillåts medborgarna att släppa lös sin förtryckta aggression och sina inre demoner för att sedan gå bananas med vapen. Lagen trädde i kraft på inrådan från regeringen som ansåg att det är nyttigt för medborgarna att under 12-timmar få "rena sig själva" utan möjligheten att uppsöka polis eller vård.


Det låter som en bra film. Tänk er om ni fick under en natt ge er på vem som helst utan några som helst konsekvenser. Idén till filmen gillar jag men inte resultatet. Det hela blir ganska platt och inte alls så skrämmande som man kanske kan tro. Bakom filmen står regissören James Demonaco som mest innan skrivit manus till inte så stora succér men står bakom JACK med Robin Williams i huvudrollen och skrev även manus till FÖRHANDLAREN med Kevin Spacey och Samuel L Jackson i rollerna. Två så där filmer, sett dem men snart glömt dem eller står och samlar damm i hyllan. Så nu när han regisserar den första stora filmen så kanske det blir bra men nej, tyvärr. Det trots att min favvoregissör finns med som producent av filmen, Michael Bay (Transformers, Armageddon). Annars brukar ju Bay när han intar producentrollen göra bra såna men inte nu tyvärr. Inte direkt att vet man att Jerry Bruckheimer eller Joel Silver står som producenter ja då jäklar är det en bra film. Så man undrar så här efteråt varför Michael Bay ens la sina pengar på den här filmen. Det är inget nytt. Okej idén med en natt där alla för mörda varandra utan konsekvenser är kul men som film, nja. Den känns igen, på minner mycket om STRAW DOGS som kom förra året som har samma typ av hot och uppgörelse som THE PURGE.


Tyvärr är filmen väldigt förutsägbar och inte så värst spännande som man kan tro. Den gav inte mig någon skrämselfaktor i alla fall. Dessutom så gör inte skådespelarna så bra ifrån sig. Lite stela. Det känns med en gång att detta är en familj som har lite problem med att umgås tillsammans där Lena Headey spelar en vilsen mamma, Ethan Hawke pappan som sålt alla säkerhetssystem till grannar och till sitt eget hus. Dottern hon är rebelisk med en äldre pojkvän som inte gillar hur hennes pappa bestämmer och utnyttjar "utrensningsnatten" för att säga pappan ett och annat men här går det åt skogen. Sonen är påhittig men en enstöring som undrar vad syftet är med "utrensningen" och gör snart bort sig genom att släppa in en hemlös kille som snart visar sig vara utsatt för ett ungdomsgäng som gör allt för att komma åt honom, om det så ska ta kål på familjen också.


Det som är bäst i familjen är faktiskt en liten tvist som kommer mot slutet av filmen som gör den bättre men inte tillräcklligt tyvärr. Så THE PURGE är en svag thriller eller skräckfilm som den även kallats som inte direkt ger några kalla kårar och hoppa till, det gjorde jag inte en gång just på grund av att den är så förutsägbar från början till slut.


Bäst med filmen är alltså idén, men tyvärr inte så mycket mer. Att man dessutom planerar för en uppföljare det förvånar mig. Då hoppas jag att Michael Bay inte lägger sina pengar i det projektet utan håller sig till skräckfilmsremakes och klassiker som kommande TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES.


Så om ni funderar på att se den så lägg inte pengarna på bio iallafall, utan vänta tills den i så fall kommer ut på blu-ray eller DVD vilket jag tror den gör ganska snart då jag inte tror den blir den stora succé som man kanske trott. 


Kanske det finns en anledning till att den är så kort, bara 85 min. Den är för dålig helt enkelt, manuset tog slut alldeles för fort. En sån här film får ju inte vara så kort. Dessutom kom ungomarna in i huset alldelses för enkelt. Kanppt nåt motstånd alls ju. Nä se STRAW DOGS istället antingen originalet med Dustin Hoffman eller nyinspelningen med Alexander Skarsgård. Mycket bättre film med lite samma tema, där familjen hotas och man gör vad som helst för att skydda den från folket utifrån. Så tyvärr, Michael Bay och James Demonaco erat samarbete gjorde mig missnöjd och besviken det blir inte mer en en svag tvåa för eran film THE PURGE. Så ni får endast två lätt fyllda popcornburkar, utan chans till påfyllning. 


   

THE PURGE finns ute nu på Blu-ray och DVD.



//Stefan

 
 
sweetbutbitter

sweetbutbitter

16 augusti 2013 23:10

Intressant blogg! Jag är själv en filmfantast! Måste bara hålla med i ditt inlägg om The Purge! Iden är väldigt intressant och det hade kunnat bli en fantastisk film. Tyvärr så finns det ingen direkt spänning överhuvudtaget i filmen :( Med andra skådespelare och ett annat upplägg hade det blivit en succé tror jag!



http://sweetbutbitter.bloggplatsen.se

 
Stefan

Stefan

19 augusti 2013 06:50

Hej! Tack för din kommentar och dina ord! Uppskattas alltid när man får en kommentar om filmerna man sett. Roligt också när någon tycker lika dant som en annan. :) Annars får jag höra att jag ibland tycker lite udda. :)

Ja, precis. Grundidén till filmen är bra men det blev lite platt fall.

Ha det gott!

//Stefan

http://www.stefansfilmtips.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards