Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 28 december 2013

THE CONJURING

Av Stefan Hansson - 28 december 2013 00:15

  

THE CONJURING


Producerad år: 2013


Genre: Skräck / Rysare / Spänning


Speltid: 112 min


Rekommenderad från: 15 år


Regi: James Wan


I rollerna: Lili Taylor, Ron Livingstone

Patrick Wilson, Vera Farmiga m. fl.

________________________________


THE CONJURING bygger på den sanna berättelsen om Ed och Lorraine Warren och manus är baserat på det faktiska fallet om fembarnsfamiljen Perron från paret Warrens arkiv.


Ed och Lorraine Warren, världsberömda utredare av övernaturliga händelser, kallas in för att hjälpa en familj som terroriseras av mörka krafter. I familjens hus mitt ute på landsbygden blir Warrens tvungna att utmana en stark demonisk kraft och blir då indragna i det otäckaste fallet de någonsin skulle komma att råka ut för.


James Wan är en man som kan göra skräckisar. Med SAW, DEAD SILENCE och INCIDIOUS i bagaget så vet han hur man ska göra. Så även när han gör film av verkliga händelser som finns dokumenterade men varit så hemska att man inte velat prata om dem.


Det är svårt att fatta att sånt här finns, och gör det det? Tror inte att man kan säga att det inte gör det förräns man själv varit utsatt för det, speciellt på det här hemska sättet som familjen Perron fick genomlida. Det ska finnas dokumenterat material, både ljudband, bilder och texter om dem här händelserna som skedde på 70-talet och det gör det hela ännu mer kittlande när man ser filmen. Man känner ibland rädslan som familjen känt och fy fasiken om en annan hade varit utsatt för detta. Jag hade då inte stannat i huset länge, inte ens när spöket, demonerna eller andarna flytt sin kos.


THE CONJURING baseras som sagt på riktigt dokumenterat material från dessa "spökjägare" och på boken som en av döttrarna i familjen har skrivit. Finns mycket intressant läsning om detta på internet bl. a.


I filmen så spelar Lili Taylor (Ransom, High Fidelity) rollen som mamman som demonen mest kommer att utsätta och försöka besätta sig i. Snacka om att hon spelar bra. Även i rollerna som "spökjägarna" har man satt duktiga skådespelare som gör sina roller väl som paret Ed och Lorraine Warren. Dessa görs av Patrick Wilson (Watchmen, Insidious) och Vera Farmiga (Orphan, Safe House).


Det James Wan lyckas göra är att nästan redan från början bygga upp en bra scary feeling över filmen genom att först presentera paret Warren med ett fall om en besatt docka som dom tog hand om. Sen glider han snyggt över till familen då dom flyttar in i huset men där man börjar ana oråd redan när hunden vägrar gå in i huset. Och vi som sett sånt här förr vet ju att djur känner av sådant här långt innan vi gör det. Det dörjer inte heller lång stund förräns mystiska saker börjar hända och den där creepy känslan kommer ganska snabbt i filmen. Och han lyckas dessutom att hålla filmen i liv och spännande rakt igenom. Det finns dock något som gör att jag inte är nöjd. Slutet. Nåt med slutet gillar jag inte, plötstligt är ju allt över och den viktiga pusselbiten tas om hand om av Warren's. Men ändå slutet är tråkigt. Suck.


 

Annars är THE CONJURING en bra skräckis som verkligen ger kalla kårar och lyckas få en att hoppa till och rysa ordentligt. Återigen det här bygger på sanna dokumenterade händelser, glöm ej det när ni ser filmen. Och den som vill ha mer kan vänta sig mer. Enligt IMDb så är en uppföljare att vänta. Tyvärr har jag inte sett INCIDIOUS av James Wan men efter att ha sett hans övriga nämnda filmer så får man nog ge sig på den med, då även recensionerna på den har varit bra. Annars i genren så kan det varmt rekommenderas, om ni inte redan sett dem, att kolla in THE OTHERS med Nicole Kidman, THE WOMAN IN BLACK med Daniel Radcliffe och inte minst surveräna ORPHAN som jag tycker smäller lite högre än denna. Ingen spökskräckis men huvva så iskallt spännande! Dessutom så släpps en annan lika spännande skräckis idagarna på Blu-ray och DVD, MAMA, även det en film som tyvärr tappar på slutet men väl värd att se.


THE CONJURING är en spännande ryslig skräckis som jag ändå tycker att man ska se och är bra, så den får tre stycken välfyllda popcornburkar, men kunde fått en till om slutet varit mer spännande. Men jag kan förstå om den blivit en succé i USA bland publik och kritiker. Det här är bättre än PARANORMAL ACTIVITY. Det här är rysligt spännande!


 

THE CONJURING finns ute nu på Blu-ray och DVD.


Först visar jag en trailer där den riktiga familjen berättar om händelserna som filmen bygger på.



Här följer en mer "riktig" filmtrailer på THE CONJURING.



//Stefan

 
 
Ingen bild

Norton

27 september 2013 23:50

Vad hände med dockan i slutet? Den var ju utanför monitorn?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards