Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 16 april 2012

MISSION IMPOSSIBLE: Ghost Protocol

Av Stefan Hansson - 16 april 2012 07:35

 
Ingen plan. Ingen förstärkning. Inget val. Agent Ethan Hunt och hans elitteam tvingas gå under jorden när IMF stämplas som terroristorganisation efter en bombattack mot Kreml. När de försöker rentvå organisationen inser teamet att någon planerar att starta ett kärnvapenkrig. För att rädda världen måste de dra nytta av alla knep och högteknologisk utrustning man kan tänka sig. Uppdraget har aldrig varit verkligare, farligare eller mer omöjligt.


Tom Cruise är tillbaka i sin paradroll som agent Ethan Hunt. Första gången vi mötte honom var 1996 då han var en agent i IMF och sen fick ta över rollen som ledaren i teamet då hans ansvarige blev själv mördad. Sen kom han tillbaka i två uppföljare, 2000 och 2006.


Är man som jag eller var en trogen tvtittare så missade man inte under 80-90-talet den spännande tv-serien Mission Impossible som filmerna har som grund. Och även den äldre generationen lärde känna dom under 60 - 70 talet. Det är nog därför så många garanterat känner igen låttemat till Mission Impossible och vet hur alla meddelanden om uppdrag kommer fram till teamen och sen att dom förstörs inom 30 sekunder. En riktig klassiker med andra ord. Så när Tom Cruise bestämde sig för MISSION: IMPOSSIBLE så visste man att här blir det action. Och visst så blev det inte i bara en utan i alla fyra filmerna om Ethan Hunt och hans gäng. Den ende figuren som egentligen kan kopplas ihop med tv-serien och filmserien är Jim Phelps, som i tv-serien spelades av Peter Graves (Titta Vi Flyger!, Krigets Vindar) och i filmen av Jon Voight (Den Sista Färden, Midnight Cowboy). Att dom använde Phelps figuren för att anknyta till tv-serien tycker jag var helt rätt men att det sen visade sig att han är skurken är fel tycker jag. Det försörde hela IMF grejen. Men jag antar att dom gjorde det för att Toms figur Ethan Hunt skulle få platsen som ledaren för teamet och kunna göra fler filmer.


Det som inte illa med alla dessa filmer i serien är regissörerna som antagit sig att göra filmerna. Den första filmen gjordes av Brian De Palma (Scarface, De Omutbara) tvåan av John Woo (Broken Arrow, Face Off) trean av J.J Abrams (Lost, Star Trek (2009), Super 8) och nu den senaste av Brad Bird som kanske man inte är van vid såna här filmer då han tidigare gjort mest tecknat åt Disney/Pixar med filmer som SUPERHJÄLTARNA och RÅTTATOUILLE. Men jag tycker att han har gjort det riktigt bra.


Denna gången får vi följa Ethan och hans team på jakt efter en ledare av en terroristorganisation som leds av Kurt Hendricks, en svensk skurk! som vill starta krig mellan USA och Ryssland och försöker sätta dit Ethan och hans team för detta. Skurken spelas av ett av våra nya tillskott i Hollywood nämligen Mikael Nyqvist som slog igenom stort internationellt i rollen som Mikael Blomqvist i den svenska versionen av MÄN SOM HATAR KVINNOR. Genom den har han fått andra roller. Senast, även där en skurkroll, i ABDUCTION. Så det är nog den här typen av roller som han kommer att få. Men jag tycker han gör det bra.


Tillbaka till filmen
. Ethan och hans kollegor står utan beskydd då ministern som ger dom uppdrag blir mördad och han anklagas för det hela. Så nu måste han rentvå sig själv och stoppa Kurt innan han lyckas skicka en missil mot USA.


Det är underbart att se MISSION: IMPOSSIBLE filmerna för man vet att det blir action från första stund, så även i den senaste GHOST PROTOCOL. Och som jag nämt tidigare är det  ofta som dessa filmer håller kvalitén rätt igenom. Denna filmen är inget undantag. Filmen börjar med att man ser Ethan sitta i fängelse i Europa. Och man började prata om att han fru blivit mördad och då kände jag att det var alldeles för länge sen  jag såg trean där han gifte sig så det var en liten lucka om detta men sen (SPOILER!) mot slutet så hängde jag med och fick i hop det.


Jag gillade verkligen dom tre tidigare filmerna och blev inte besviken när jag sett färdig på denna. Den hade det som ska finnas i en bra actionfilm. Action, pang-pang, coola effekter, spänning och snygga stunts. Och just ett av dom är riktigt snyggt och det är när Tom Cruise klättrar på Dubais och världens högsta byggnad/skyskrapa Burj Khalifa. Detta gjorde han helt utan ersättning av en stuntman. När du ser det i filmen tänker man... hmmm... undra hur stor försäkring han har eller vad filmbolaget hade fått betala om han hade trillat ner!

Det är just sådana här saker som gör att filmen verkligen blir bra. Lika så är effekterna när Kurt spränger Kreml i luften i Moskva. Dem är riktig snyggt gjorda och verklighettrogna.

MISSION: IMPOSSIBLE - Ghost Protocol håller verkligen samma klass som sagt som dom övriga i serien och är helt klart en av dom bästa actionfilmerna som producerades förra året. Och som alltid så tror jag att med tanke på hur filmen slutade att vi kan vänta oss en uppföjare även på denna filmen. Men jag hoppas att vi inte ska behöva vänta 6 år på nästa. Så har du sett dom andra tre filmerna men inte denna så måste du definitivt se denna. En grym actionfilm som gör att inte kommer känna att du spenderat 2 timmar och 15 minuter i onödan. Den här är en riktig adrenalinkick!

Så det kommer att bli lätt att ge denna film en stark 4 helt enkelt återigen en film som jag tycker att du inte får missa!



 

//Stefan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards