Stefans filmtips

Alla inlägg den 20 september 2012

Av Stefan Hansson - 20 september 2012 14:30


 

PROMETHEUS


Producerad: 2012


Genre: Sci-fi / Skräck / Spänning


Rekommenderad från: 15 år


Speltid: 124 min


Regi: Ridley Scott


I rollerna: Noomi Rapace, Michael Fassbinder,

Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green m. fl.

___________________________________________________________


En grupp vetenskapsmän och utforskare ger sig ut på en intergalaktisk resa som sätter deras fysiska och mentala begränsningar på prov och strandsätter dem på en avlägsen planet, där de hittar svaren till mänsklighetens mest djupsinniga frågor och till livets främsta mysterium.

 

Det finns klassiker som man aldrig tröttnar på, två av dessa inom sci-fi genren är ALIEN och ALIENS. Första filmen, ALIEN kom 1979 och regisserades av Ridley Scott (Gladiator) och uppföljaren kom 1986 och gjordes av James Cameron (Titanic). Båda dessa regissörer är mästare och har gjort många fantastiskt bra filmer och filmerna om rymdmonstren tillhör deras bästa. Tyvärr fick dessa  två usla uppföljare som inte ens går att klassas in i samma kategori som "originalen" med Ellen Ripley.


Många har väntat på att urprungsregissören, Ridley Scott skulle komma med nåt nytt i Aliens-serien och nu har hans senaste dykt upp på hyllorna. PROMETHEUS är i och för sig ingen "ren" Alienfilm utan försöker vara något eget men med vissa hintar till hans succé från 1979. Å visst kan man hitta dom om man kan sin Alien. Nu jag inte lika stort fan som många andra men gillar ALIEN och ALIENS som sci-fi filmer och håller med om att dom är bäst i klassen och odödliga klassiker. Därför är det nog många som har väntat på PROMETHEUS då den utspelar sig innan ALIEN men Scott vill ändå inte kalla den för en s k. prequel utan en film i sig själv, även om han ger vissa referenser till sin föregångare.


I ALIEN och ALIENS så spelades den tuffa kvinnorollen, Ellen Ripley av Sigourney Weaver och hennes roll klassas fortfarande som en av dem hårdaste och tuffaste kvinnorna på vita duken.


Denna gången är det vårt svenska Hollywood-stjärnskott Noomi Rapace som fått axla rollen som den forskaren och ingenjören Elisabeth Shaw, en kvinna som till slut tvingas slåss mot rymdisarna. Men att hon skulle vara tuffare än Sigourney, det finns ingen chans men tuff det är hon. Det är roligt att Noomi lyckas så bra i Hollywood efter succén i Millenium-serien och faktum är att jag tycker hon var MYCKET tuffare och hårdare i MÄN SOM HATAR KVINNOR, men det är ju klart. Det är ju en av anledningarna att Noomi blev vald till huvudrollen i Scotts film, då han blev imponerad av henne i just Millenuim filmerna.


Noomi är en duktig skådespelerska och kommer gå långt och spelar bra i PROMETHEUS och kommer nog att så småningom kunna välja och vraka bland rollerna. 


En annan sak som självklart skiljer sig från ALIEN och PROMETHEUS är specialeffekterna. Då i slutet av sjuttiotalet så fanns  ju inte alls datageneringarn som man kan ha nytta av idag utan fick skapa illusioner och effekter på ett helt annat sätt. Och det gjorde han galant i ALIEN. Ta bara den scenen när John Hurts rollfigur "föder" en alien när bröstkorgen exploderar. Den scenen spelades faktiskt in utan att dom övriga skådisarna egentligen visste vad som skulle hända, så deras reaktioner är riktiga. Det är coolt! Men man kan inte klaga på effekterna i PROMETHEUS heller för dom är verkligen snygga och det är klart att utan datorns hjälp hade det varit mycket svårare att skapa den miljön som filmen utspelar sig i. Så effekterna i filmen får gott betyg men som sagt som film i övrigt blir jag besviken. Varför? Tja... den var... inte så häftig och spännande som jag trott och kändes seg i början innan dom kommer fram till planeten och upptäcker allt.


Jag vet vad syftet med filmen är att som en kompis sa att den ska "bevisa" att monstren som vi själva skapar kommer en dag förgöra oss. Kanske är det så men det är ändå nåt med den här filmen som jag saknar.... nu vet jag! RYMDMONSTREN!!!! Det fanns ju inga rymdmonster, bara några bläckfiskliknande föregångare. Men men tanken är ju som sagt att den ska vara en början på det som händer i ALIEN och ALIENS. Men en sak undrar jag om vi eller "space jockeysarna" skapade oss som sen "skapar" monstren varför ser man då en bild av Aliendrottningen på väggen när dom kommer in i skeppets innersta?.... hmmm.... Nä ge mig mer alienmoster nästa gång.


Hos dom riktigt inbitna fansen har filmen gått hem och även hos många kritiker men jag fastnade inte riktigt för den. Kanske, kanske är den bättre i 3D? Har inte sett den versionen men det är ingen film som jag känner att jag måste se om, så bra tycker jag den inte var. Möjligt för Charlize Theron men inte mycket mer.    Så tyvärr av mig så blir det inget toppbetyg. Visst se den om du vill men inget måste. Så av fem möjliga popcornburkar ger jag bara PROMETHEUS en tvåa i betyg. Kanske nästa blir bättre, om det kommer en ny. Då kanske vi får reda på mer om människans ursprung, men snälla ge oss mer monster!!!


 

 

Filmen finns ute på Blu-ray och DVD från den 5 oktober.


PROMETHEUS - 3 minuters trailer



//Stefan




Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards