Stefans filmtips

Alla inlägg den 27 september 2012

Av Stefan Hansson - 27 september 2012 12:00


 EN PLATS I SOLEN


Producerad: 2012


Genre: Crime / Thriller / Drama


Speltid: 89 min


Rekommenderad från: 15 år


Regi: Peter Flinth
 
I rollerna: Malin Crépin, Magnus Krepper, Ruth Vega Fernandez, Richard Ulfsäter, Gerhard Hoberstorfer, Björn Kjellman, Leif André, Kajsa Ernst, Erik Johansson

_________________________________________

 

En känd svensk före detta NHL-stjärna med familj hittas mördad i sitt hem på Costa del Sol i södra Spanien - alla utom den 16-åriga dottern, som är spårlöst försvunnen. 

Först tror polisen att det är ett inbrott som gått fel, men ju mer brottet granskas, desto märkligare blir det. När också inbrottstjuvarna påträffas döda lamslås hela utredningen. Brottet sänder en chockvåg som skakar om, till och med på den brottstyngda Solkusten.

 Annika Bengtzon på Kvällspressen skickas ner till Marbella för att bevaka morden. Under den heta solen dras hon in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer. Annikas sökande efter den försvunna 16-åriga flickan för henne slutligen bort från Europa och ner till Afrika.


Då har vi kommit fram till den sista i raden av 6 st nya filmer om Liza Marklunds romankaraktär Annika Bengtzon. EN PLATS I SOLEN, är den avslutande filmen i denna omgången och större delen av filmen utspelar sig i Marbella, Spanien. 


Jag har varit mycket nöjd med att få följa Annika, hennes familj och kollegor på Kvällspressen i Stockholm, och det har varit sex spännande filmer där alla har fått mer eller mindre godkänt. Så jag gissar på att om ett år eller två så kommer det nog en ny omgång med Bengtzon och nya kriminalfall för henne att lösa.


Manusen i filmerna har varierat och även regin. Men det finns nåt guldkorn i serien som överväger dessa och det var den förra filmen LIVSTID som var ordentligt bra. Bra för att vara en svensk crimefilm. Många har tyckt att filmerna har varit röriga och dåliga men det håller jag faktiskt inte med om. Dels för att jag gillar den här typen av film och sen för att jag tycker man måste ge dom en chans. Sen är det klart att även om jag inte läst eller läser böcker/na så vet jag att storyn i boken alltid skiljer sig från filmen/rna. Därför så har jag aldrig gjort mina recensioner utifrån böckerna utan mer om film som helhet med handling och spänning.


EN PLATS I SOLEN är en bra avslutning på serien och är spännande och lite oförutsägbar. Kul är också att Annika går vidare med sitt liv efter separationen från Thomas då han varit otrogen. 


Handlingen i filmen fungerar även om man ibland undrar om en journalist verkligen jobbar på det här sättet och så är det naturligtvis inte! Det kallas fiction. Men det är väl det som gör den här seriens så bra att det inte är dom gamla vanliga poliserna som löser brotten och undersöker vad som egentligen ligger bakom. Å lika dant blir det i EN PLATS I SOLEN. Även om Annika får kontakt, en mycket nära kontakt med en svensk polis i Marbella som jobbar tillsammans med den spanska polisen, så är det som vanligt hon som hittar lösningen till gåtan. Så visst även denna följer fallet från a till ö blandat med lite privata händelser i hennes privatliv.


EN PLATS I SOLEN är regisserad av Peter Flinth som även gjorde NOBELS... så där är cirkeln sluten men om dom ska fortsätta göra filmer om Annika Bengtzon så måste dom ta in Ulf Kvensler igen, han som gjorde LIVSTID. Han fick sin film att om Bengtzom bli riktigt spännande. Men EN PLATS... är ingen dålig svensk film utan den har som sagt ett bra tempo, spännande och blir en värdig avslutning på serien denna gången.


När NOBELS... kom så sa jag att hon kändes lite osäker och inte varm i sina kläder som Annika och det kan jag intyga att det gör hon nu. För mig så är hon kanon som Bengtzon och jag gillar henne som skådespelare och tror nog att det kommer gå bra för henne i den svenska filmvärlden. Och jag ser henne gärna igen i rollen som Annika Bengtzon kriminalreporter på Kvällspressen. 


Om man summerar omgången av alla filmer så blir snittet en 3a och även EN PLATS I SOLEN får en 3a av mig. Har du missat vad dom andra filmerna fick så kan du läsa om dom här på bloggen. 



Filmen finns ute nu på Blu-ray och DVD




Här har ni ett smakprov ur EN PLATS I SOLEN.



//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards