Stefans filmtips

Alla inlägg den 19 augusti 2013

Av Stefan Hansson - 19 augusti 2013 10:30

  

FAST & FURIOUS 6


Producerad år: 2013


Genre: Action / Spänning


Speltid: 130 min


Rekommenderas från: 11 år


Regi: Justin Lin


I rollerna: Vin Diesel, Paul Walker

Dwayne "The Rock" Johnson, Jordana Brewster

Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson

Sung Kang, Gal Gadot, Ludacris m. fl.

___________________________________


Doms och Brians Rio-kupp raserade ett brotts-imperium och gjorde dem och deras gäng rika, men de kommer aldrig att kunna åka hem.


Under tiden har Hobbs jagat en brotts-organisation av dödligt skickliga förare genom 12 länder. Deras ledares hänsynslösa andreman visar sig vara Letty, kvinnan Dom älskade och trodde var död. Det enda sättet att stoppa gängets framfart är att överlista dem på gatunivå, så Hobbs ber Dom att samla sitt elit-team i London. Betalningen? Full benådning för dem alla, så att de kan återvända till sina hem och sina familjer igen.


Om du nämner en film som FAST AND FURIOUS då räknar du med snygga bilar, snabba bilar, snygga tjejer, streetracing och en jäkla massa action. Så var det i dem två första filmerna i alla fall. Nu har jag fått sett nr 6 i ordningen och märker en viss förändring i konceptet men ändå hålls serien vid liv. Återigen står Justin Lin för regin. Han har ju gjort dem tre tidigare filmerna. Han började svagt med FAST AND FURIOUS: Tokyo Drift, som är den svagaste i serien och som egentligen inte direkt känns om en "äkta" FF film, men som genom sista scenen kopplade ihop den med dem två tidigare och sen förde serien vidare. Och visst kan han det här med FF och vet vad fansen vill ha. Snabba bilar och som sagt action. Ibland lite för mycket och osannolikt men aldrig ointressant och minskat tempo, utan Lin lyckas hålla filmerna vid liv genom att hitta karaktärerna och deras roller som dem nu verkligen börjar bli varma i och att ta med Dwayne Johnson i den förra, FAST 5 tycker jag var ett smart drag då han lyckas binda ihop den med denna på ett ganska fiffigt och bra sätt. Bästa tvisten är ju att Letty aldrig dog, vilket visserligen antydes redan i den förra men nu får vi verkligen bekräftelse på att hon inte dog. Och förklaringen är snyggt och troligt förklarat i FAST 6.


Helt klart är att FF är ingen film eller filmserie utan Vin Diesel. Det här är hans filmer. Hela serien är ju uppbyggd runt han och Paul Walker vars rollfigur gått från polis till brottsling, men fortfarande kan utnyttja sina kontakter om så vill. Saken med FF filmerna är ju just som jag nämnt dess coola bilar. Från början var ju händelserna uppbyggda kring olagliga streetrace bl. a. men nu med senare filmer har det handlat om bankrån och knarklangare. Så även här i 6:an där gänget möter sina likar i England, som  sysslar med stöld av hemligt militäriskt material. Och det är har som Hobbs, spelad av Dwayne Johnson, kommer in och behöver gängets hjälp då dom hittat sin fristad på Kanarieöarna. Om dem hjälper honom så blir dem benådade och strykna ur alla kriminella register... Så synopsisen (grundstoryn) till filmen funkar faktiskt även om det inte är så mycket streetrace, utan mer biljakter på det klassiska sättet med att hjältarna jagar skurkarna.


Det coola med FF 6 är dem nya bilarna (som vanligt) och häftiga biljaktsscenerna som man gjort. F1 bilarna som skurkarna har är grymma och finurliga och biljaktsscenen som är inspelad på Kanarieöarna, Teneriffa, är riktigt cool med viss osanolikhet i vissa scener men va fasiken, det är film och det är FAST AND FURIOUS vi snackar om. MEN   dock finns det en scen i filmen som är liiiiiiiiite väl mycket för att verkligen vara sann. Finns det någon landningsbana i världen som är flera kilometer lång? Nej knappast. När ni sett filmen fattar ni vilken scen jag menar. Men strunt samma det funkar och håller spänningen vid liv i filmen och gör den inte sämre.
Det här är ändå FF vi pratar om. Här finns den dosen av biljakter, snygga bilar, snygga brudar, coola brudar, fightandes brudar och en jäkla massa action. Med andra ord just det vi vill ha av FAST N FURIOUS.


Så länge Vin Diesel och Paul Walker vill och orkar vara med i filmern så kan man nog fortsätta att spela in dem annars inte, tycker jag i alla fall. Det är ändå deras filmer. Det som är roligt är att alla som vart med från början fortfarande är och vill vara med. Så redan nu har det ju florerat på nätet att det redan nästa år kommer en fortsättning med gänget. Hur den ska fortsätta när det på sätt och vis blev en avslutning på alla sex filmerna det har jag ingen aning om. Men med samma manusförfattare som till dem fyra tidigare filmerna, Chris Morgan, så har han en idé om hur han ska kunna fortsätta handligen om gänget.


Grundstoryn till nästa är att Hobbs återigen behöver gängets hjälp när brorsan till 6ans skurk vill hämnas. Brodern kommer att spelas av ingen mindre än Jason Statham så då kan vi nog ändå räkna med en massa action, snabba bilar och schysta fighter. Om planerna går som väntat så ska filmen enligt IMDb.com filmen gå upp till sommaren nästa år (2014). 


Men regin för nästa film blir inte Justin Lin, tyvärr, utan James Wan som inte gjort nån action förut, men visserligen en annan serie filmer som blivit succéer, fast i skräck och rysargenren. Wan är mannen som ligger bakom som executive producent av SAW serien och som gjorde den första och den bästa. Så det blir spännande och se hur han axlar rollen som actionregissör till FAST & FURIOUS serien.



Hur som helst, FAST & FURIOUS 6 håller flaggan uppe och är minst lika bra som dom övriga i serien. Så har du sett dem andra ja då är det bara att se denna med. En fördel är dock att ha sett dem andra innan för att fatta handlingen och vissa händelser. Som vanligt så gillar även jag dessa filmer och var inte besviken på det jag såg. Så jag kommer verkligen se fram emot en fortsättning, även om serien faktiskt kunde ha avslutats här. Det går med det slutet som filmen har, inget dåligt utan en rättvis "avslutning".


Så har du inte sett den på bio än så bänka dig i soffan i september när den släpps på Blu-ray och DVD och bunkra upp med en massa popcorn. Av mig så ska ni ha fyra stycken fyllda burkar för det är den värld trots vissa hmmm scener men som sagt det är FAST AND FURIOUS vi snackar om och Justin Lin har inte gjort fansen besvikna, tvärtom. Det här är precis vad vi vill se när vi ser på FF. Bra jobbat!


 

FAST & FURIOUS 6 går på bio och kommer på Blu-ray och DVD den 25 september.



För er som inte sett filmen ännu har ni här ett lite smakprov ur FAST & FURIOUS 6.

En häftig biljaktsscen mellan gänget och en stridsvagn som skurkarna har tagit.


Scenen är inspelad på Teneriffa, Kanarieöarna.



Om det i den förra filmen var Vin Diesel och Dwayne Johnson som slog mycket så fylls den dosen i 6an
av Michelle Rodrigues som spelar Letty och fd. MMA fighter Gina Carano som spelar Hobbs kollega, Riley.



//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards