Stefans filmtips

Alla inlägg den 26 augusti 2013

Av Stefan Hansson - 26 augusti 2013 15:00

Detta är samma recension som jag gjorde i maj när filmen gick på bio. Den 28 augusti släpps den på Blu-ray och DVD så här kan ni än en gång läsa om filmen och få ett hyrtips så här när hösten närmar sig och det går mot mörkare tider och ni kryper upp i soffan för lite ryslig spänning....

_______________________________


MAMA

Genre: Rysare / Spänning


Producerad: 2013

Speltid: 100 min

Regi: Andres Muschietti

I rollerna: Nicolaj Coster-Waldau,
Jessica Chastain,Megan Carpentier,
Isabelle Néliesse, Daniel Cash
________________________________


Den dag deras far mördade deras mor försvann systrarna Victoria och Lilly spårlöst från sin trygga förort. Sedan dess har deras farbror Lucas  och hans flickvän Annabel,tröstlöst sökt efter dem. Efter att paret hittat flickorna vid liv i en gammal stuga förbyts glädjen över upptäckten i en undran om flickorna verkligen är de enda gästerna som de har välkomnat in i sitt hem.

Allteftersom Annabel försöker ge barnen ett normalt liv, blir hon alltmer övertygad om att det finns en ondskefull närvaro i huset. Upplever systrarna posttraumatiskt stress, eller är det verkligen ett spöke som hemsöker dem? Hur lyckades flickorna överleva ensamma alla dessa år? När dessa skrämmande frågor besvaras kommer flickornas nya mamma att upptäcka att de viskningar hon hör på nätterna kommer från en livsfarlig övernaturlig närvaro.


Guillermo del Toro tillhör nog dem regissörer och producenter som gör dem lite mest udda filmerna i bland, t. ex PAN'S LABIYRINTH en konstig film när man ser trailern men inget jag sett, däremot har han ju gjort HELLBOY filmerna, helt okej filmer men annars är Del Toro ingen regissör som faktiskt än så länge lockat mig hejdlöst till att se hans filmer. Vet vem han är men inte mer. Men jag tycker att han verkar bättre på att hitta filmer att vara med och producera som MEGAMIND, MÄSTERKATTEN och udda filmen SPLICE. Visst mest tecknat, det funkar men SPLICE är också en udda men okej, inte mer, film. Hur som helst tillbaka till MAMA. Det var när han såg en kort film "MAMA" av Andres Muschietti som han blev mer nyfiken på både regissören och kortfilmen och ville göra en film av den. Och så blev det. Så han tog kontakt med Muschietti och bad honom skriva ett långfilmsmanus baserat på sin kortfilm och sen blev det en film, MAMA med Nicolaj Coster-Waldau, danmarks stora tv och filmstjärna i Hollywood från den populära GAME OF THRONES, och Jessica Chastain från ZERO DARK THIRTY och LAWLESS. Och vilken film dem gjort. En riktigt bra rysare. En rysare i samma tappning som THE WOMAN IN BLACK, som jag recenserat tidigare här på bloggen.


MAMA är precis så som jag gillar av att se en rysare. Det ska vara en bra story, spännande, frågetecken och schyssta effekter och framförallt, så lite "stråkar" som möjligt så man hör det rollfigurerna hör och blir lika rädda som dem. Har man detta då är det en bra rysare. Och det har den, därför blir det en film som verkligen hittar nerverna på kroppen så att hårstråna reser på sig.


Barnen i filmen som det handlar om spelar helt fantastiskt bra och speciellt när man hittar dem efter 5 år ensamna i huset med ett djuriskt beteende både att skydda sig själv och röra sig på. Filmens början är också bra för att här börjar det med en tragisk händelse som leder fram till varför barnen hamnar i stugan och vi får redan i början en glimt av den/det onda i filmen. Helt utan föraning. Sen rullar filmen på och tappar faktiskt aldrig tempot. Hela tiden dyker det upp saker som för filmen framåt och pusselbitarna börjar falla på plats och spänningen ligger med hela tiden. Så ska en rysare göras. Inte en massa splatter och gore, nä lite onda väsen och höga ljud det fungerar bättre då man lättare tröttnar på allt blod och splatt. Men visst det kan funka också om en film har ett hållbart manus.

Så jag måste säga att Muschietti har gjort en snygg och bra debutfilm och fortsätter han så här så blir det nog nåt stort av honom en dag, utan tvekan. För han har fått både Chastain och Coster-Waldau att spela sin roller som föräldrar på ett bra och övertygande sätt och att regissera barn säger dem är svårast, förutom djur, men barnen som sagt är dem som lyfter hela filmen. Men det gäller att hänga med, för Muschietti har länkat ihop stugan och familjens nya hus på ett fiffigt sätt som, med tanke på väsendets art, funkar men man måste lite lista ut själv för att fatta, om man inte är uppmärksam är det lätt att missa detta.

Finns det då inget med filmen som är dåligt? Jo det gör det faktiskt. Kanske en av dem viktigaste faktorerna. Slutet. Hur tänkte dem här? Så kan den ju inte sluta. Vi som tittar på filmen, eller i alla fall jag, hade förväntat mig ett helt annat slut. Ett bättre slut. Och det är här som jag blir besviken på MAMA och som gör att betyget dras ner. Det som kunde ha rundats av sååååå bra. Känns mer som vi gör så här. Nej! Det är fel! Hur den slutar ska jag naturligtvis inte avslöja men fel slut på den är det i alla fall i mitt tycke.


Så tyvärr. Det som hade kunnat bli ett toppbetyg med fyra fyllda muggar av popcorn blir tyvärr bara tre stycken. Men ändå tre välförtjänta såna. En rysare som denna ser man inte ofta. Men nästa film i den här genren eller typen vill jag ha ett bättre slut. Men för den delen tycker jag att du inte ska missa den. För den är underhållande och spännande. Kan du inte vänta tills den dyker upp på videohyllorna så bege dig till närmaste biograf och känn håret resa på sig.


 

MAMA släpps på Blu-ray och DVD den 28 augusti.


Självklart så måste jag ju ha med kortfilmen som gjorde att långfilmen MAMA blev till. Och det var alltså denna som Guillermo del Toro såg som gjorde att filmen blev till. Har man sett filmen så känner man igen den när man ser kortfilmen. Men för er som inte sett långfilmsversionen av MAMA än får här en försmak av filmen. Bara den här lilla korta är lite ryslig faktiskt. Men först en presentation om kortfilmen av producenten Guillermo del Toro själv.



//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards