Stefans filmtips

Alla inlägg den 30 augusti 2013

Av Stefan Hansson - 30 augusti 2013 14:45

  

IRON MAN 3


Producerad år: 2013


Genre: Action / Sci-Fi


Speltid: 130 min


Rekommenderas från: 11 år


Regi: Shane Black


I rollerna: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow

Don Cheadle, Guy Pearce, Ben Kingsley

Jon Favreau, Paul Bettany m. fl.

____________________________________


När Tony Starks/Iron Mans hela värld bokstavligen talat rasat samman, tvingas han använda all sin uppfinningsrikedom för att försöka överleva, möta fienden och skydda de han älskar. Men samtidigt har han börjat tvivla på sig själv, är han hjälte nog för sin superdräkt?


Tony Stark och hans alterego Iron Man är tillbaka. Och självklart fortfarande med Robert Downey Jr. i huvudrollen. Vi har fått träffa Tony Stark i tre filmer nu. IRON MAN, IRON MAN 2 och THE AVENGERS och även dykt upp i små scener i dem andra föregångarna som lett fram till THE AVENGERS filmerna. Och att händelserna från THE AVENGERS har satt spår är tydligt i IRON MAN 3.


Nu har Tony Stark svårt att sova och drabbas allt för ofta av panikångestattacker så, lite kaxighet och tuffhet är borta. Men snart inser han att han måste ändra på detta då han stöter på en ny fiende som kallas för Mandarinen, som spelas av Ben Kingsley (Gandhi). När Mandarinen börjar hota Stark och hans flickvän Pepper Potts, då är måttet rågat och han får ta till alla sina Iron Man kostymer som nu är lite mer utvecklade än vi sett från tidigare filmer. Till sin hjälp har han kompisen och översten James Rhodes som är War Machine som i filmen blir Iron Patriot.


John Favreau som gjort dem två tidigare filmerna om IRON MAN har här lämnat över staffettpinnen till Shane Black som är mest känd som producenten bakom DÖDLIGT VAPEN filmerna. Han har dock gjort några filmer innan bl. a. KISS KISS BANG BANG med Val Kilmer (Top Gun, Helgonet) och Downey Jr i rollerna.

Black förvaltar staffettpinnen väl och gör en mycket snygg uppföljare till dem övriga filmerna och visst innehåller även denna snyggt gjorda actionscener och CGI grafik, men filmens skurk är den jag gillar minst. Detta tycker jag förstör hela filmen. Han känns.... konstig. Det börjar intressant i filmen men sen... nja. Visst det hela är serietidningsaction och där kan ju skurkarna se ut hur som helst så man kan nog förvänta sig det mesta.


En sak med IRON MAN 3 är att den fortsätter på THE AVENGERS och har man inte sett den så kan det vara svårt att förstå varför Tony Stark beter sig som han gör. Det tar faktiskt en stund innan jag själv fattar att anledningen till att han är som han är på grund av bl. a. händelserna i New York där den stora uppgörelsen mellan The Avengers och   Loke skedde. Att inte ha sett dem övriga filmerna i Marvelserien kan kanske ställa till det i handlingen. Allt började ju med IRON MAN, HULKEN, CAPTAIN AMERICA och sedan THOR. Alla dessa filmer har en röd tråd igenom som sedemera då leder fram till handlingen i THE AVENGERS och nu så, även om den kanske är en fristånde film, så fortsätter tråden vidare i IRON MAN 3. Så hur tråden går vidare i kommande THOR och CAPTAIN AMERICA filmer ska bli intressant och se. Men kul är ju att dem gästspelar ibland i varandras filmer.


Tillbaka till karaktärerna. Robert Downey Jr gör det han ska, Gwenyth Paltrow lika så. Däremot blir jag som sagt trött på Guy Pearce som annars är en bra skådis men som här tycker jag spelar över. Kanske för att som jag nämnt tidigare inte gillar skurken. Annars är IRON MAN 3 en helt okej superhjälte film som man gott kan se dock ej med för höga förväntningar. Ettan är fortfarande bäst och det är ju så det brukar vara. Men är man ett inbiten Marvelfan så är ju det ett måste att se även IRON MAN 3 eftersom den drar vidare på den röda tråden i Avengers serien.


Av mig får IRON MAN 3 tre stycken popcornburkar som bunkras upp fram på bordet där ni kan avnjuta en okej film. Det jag ser framemot är att få se min favorit Captain America i hans kommande film. Om den fortsätter och är lika bra som den första ja då har vi en vinnare i Avengers serien. Men så här i höstmörkret fungerar IRON MAN del 3 tills dess att Kapten och Åskguden dyker upp senare i år på vita duken.


 

IRON MAN 3 finns ute nu på Blu-Ray och DVD.



//Stefan

Av Stefan Hansson - 30 augusti 2013 11:45

   

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards