Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 14 april 2014

ESCAPE PLAN

Av Stefan Hansson - 14 april 2014 11:15

 

ESCAPE PLAN


Producerad år: 2013


Genre: Action / Spänning


Speltid: 115 min


Rekommenderas från: 15 år


Regi: Mikael Håfström


I rollerna: Sylvester Stallone

Arnold Schwartzenegger, Jim Caviezel

Vincent D'Onofrio, 50 Cent, Vinnie Jones

Sam Neill, Amy Ryan, Faran Tahir m. fl.

____________________________________


Säkerhetsexperten Ray Breslin blir på falska grunder anklagad för ett brott och blir inlåst på samma rymningssäkra fängelse som han själv varit med och byggt. 


Nu måste han försöka ta sig ut och se till att få tag på den som satt honom bakom galler.


Vi som är uppvuxna på 80, 90 talet har vet att den tidens stora actionhjältar som det pratades mycket om var Sylvester "RAMBO" Stallone och Arnold "TERMINATOR" Schwartzenegger. Länge uppfattades det som att dem var rivaler och inte alls gillade varandra utan den ene var bättre än den andra. Men trots det ville och undrade man om dem aldrig kunde göra en film tillsammans. Det ingen visste då var att det skulle ta runt 30 år innan dem spelade mot varandra i samma film. Har man hängt med så vet man att glimten i ögat och "gliringarna" mot varandra har faktiskt varit med i var sin av deras filmer. För Schwartzenegger är det i SISTE ACTIONHJÄLTEN (1993) där Arnolds rollfigur, Jack Slater, hamnar utanför filmduken i våran värld och får reda på att Stallones bästa film någonsin är TERMINATOR 2 där man får se i en videobutik en pappfigur med Sylvester Stallone som Arnolds alter ego THE TERMINATOR. Kul för oss filmnördar. Sen gjorde Sylvester Stallone filmen DEMOLITON MAN samma år där hans rollfigur John Spartan, tinas ner och sen tinas upp på 2000-talet och får reda på att bilioteket i Los Angeles har namnet efter en av deras presidenter Arnold Schwartzenegger. Som sagt glimtarna till varandras storheter har funnits där i filmer och media. När Stallone bestämde sig för att göra EXPENDABLES (2010) med alla 80 talets stora actionstjärnor så var det ju bara ett måste att Schwartzenegger skulle dyka upp. Tänk på då att då var Arnold fortfarande guvernör i Kalifornien och inte gjort en film sen 2004. Så att han dök upp i filmen som uppdragsgivare och bara var med i ett par minuter.


Klockrent blev det och snart skulle det visa sig så klart att dem inte alls är konkurenter utan är lika coola båda två och tillsammans gjorde dem sen en tvåa och vid det här laget hade Schwartzenegger lämnat politiken och äntligen är han på väg tillbaka mot toppen som en av dem stora actionhjältarna/skådespelarna Hollywood haft. Pensionär som han är visar han ändå att han är "still going strong".


Både Stallone och Schwartzenegger är gamla i gemet men gött e det att dem inte gett upp actionfilmerna och fortsätter att göra det dem är bäst på: action! Därför var det med spänning som jag bänkade mig för att se deras film ESCAPE PLAN. Men vems film är det? Stallones eller Schwartzeneggers? 


Mannen bakom regin för filmen är svensk. Mikael Håfström som efter han gjort ONDSKAN (2003) fick en biljett in i Hollywood och har där sen gjort filmer som DERAILED, 1408 och THE RITE med Anthony Hopkins. Bara det att det är en svensk i registolen och att han får regissera dessa legender gör inte filmen sämre. I mina ögon höjs den svenska flaggan och jag ler. Visst lyckas han. ESCAPE PLAN är en helt okej actionfilm som håller spänningen vid liv, men jag hade nog förväntat mig liiiiiiiiiiiite mer action när dessa två spelar med i samma film. Speciellt när dem ska teama upp och hjälpa varandra. 


Naturligtvis så blir det lite kamp om vem som är bäst där dem tvingas "låtsas bråka" för att hitta svagheten i fängelset och kunna ta sig ut. Och kanske är det det som gör att filmen tappar lite. Att det är för mycket fängelsefilm och för lite ren action. Inget ont om dem filmerna, vi har ju sett det förrut i stora succér som NYCKELN TILL FRIHET med Morgan Freeman och Tim Robbins och tv-serien PRISON BREAK. Men detta känns nja... FAST platsen för fängelset är genialiskt och udda och det är här som filmen räddas dock ändå från att bli sämre än godkänt. För när man får reda på vart dem befinner sig så kommer filmen igång igen och spänningen på hur dem ska kunna rymma tar fart igen.


Både Stallone och Arnold gör det bästa av filmen och dem spelar bra mot varandra och det blir ändå lite nostalgi att se dem i två egna huvudroller i samma film (I EXPENDABLES var det ju fler än dessa två som hade huvudrollen). 


Att dessa herrar har passerat 65 års sträcket är svårt att tro då dem visar att äldst är bäst och som jag nämde tidigare dem är verkligen "still going strong". Då dem spelar hjälterollerna har man i filmen Jim Caviezel (tv-serien Person of Interest) som skurken och fängelsedirektören som med alla medel försöker stoppa dem från att rymma. Vid sin sida som vidrig och elak vakt har man satt in före detta fotbollslegenden Vinnie Jones (Gone In 60 Seconds) som så många gåner alltid får vara elak och hård med sina egna metoder. I en mindre roll som läkaren på fängelset ser vi Sam Neill (Jurassic Park) och hans roll går förbi ganska obemärkt. Tråkigt då han är en sån lysande skådis. Tillsammans med några andra kända namn är det alltså dessa som gör filmen och det är helt enkelt en helt okej actionfilm. Kunde som sagt kanske varit lite mera pang pang med dessa två äldre herrar men som underhållning och film håller den ihop och är klart sevärd.


Det är en spännande film och vem som kommer segrandes ur filmen som bäste ikon och är mest "still going strong" är inte svårt att avgöra. Trots att jag tror att "huvudrollen" är Stallones så gör Schwartzenegger bättre ifrån sig än han. Arnold har mer glimten i ögat, spelar bättre och känns mer trovärdig i sin roll och har större pondus än Sly. Så segraren för mig är Arnold Schwartzenegger. Han är kungen och med tanke på vad han gjort innan ESCAPE PLAN och vad han kommer komma med så är inte jag besviken på att han äntligen hittat tillbaka till Hollywood. Tvärtom hans filmer ser jag framemot att få se. Han är gammal men satan han kan än den gamle terminatorn. Actionfilm är helt enkelt hans grej! Sly däremot verkar trött och tror jag kommer få svårt att hålla sig på den toppen. Men snart är ju dem båda tillbaka igen med trean på EXPENDABLES så då blir det action action action. Den typen av film dem kan bäst!


Om du är ett fan utav dessa 80-tals actionhjältar är det ett måste att se ESCAPE PLAN men jag hade förväntat mig mer härlig action. Och är du ett fan av fängelsefilmer tja då antar jag att det är ett måste att se den. Men vill du bara se en bra och spännande film, ja då ska du också se den. Så med andra ord, ESCAPE PLAN är en film värd att se. Hade förväntat mig mer av dessa kungar men är ändå nöjd. Och Håfström som regisserat filmen gör mycket bra ifrån sig. Bättre än jag trott. Av mig får den godkänt, tre fyllda popcornburkar av fem möjliga.


 

ESCAPE PLAN finns ute nu på Blu-ray och DVD.



//Stefan

 
 
Ingen bild

Danne

7 februari 2014 09:17

Jag såg den igår och gillade den skarpt.
Välgjord och utan döda stunder.4/5 får den av mig.

 
Stefan

Stefan

7 februari 2014 10:36

Ja en helt okej actionfilm. Tror att många tycker den är bättre än väntat. :)

http://stefansfiilmtips.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards