Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 25 april 2014

PAIN AND GAIN - baserat på en verklig händelse.

Av Stefan Hansson - 25 april 2014 14:45

 
PAIN AND GAIN


Producerad år: 2013


Genre: Action / Komedi / Crime / Spänning


Rekommenderas från: 15 år


Speltid: 129 min


Regi: Michael Bay


I rollerna: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson

Anthony Mackie, Tony Shalhoub, Rebel Wilson

Ed Harris m. fl. 

_______________________________


Daniel Lugo är en ex-kriminell som tar jobb som personlig tränare på Sun Gym samtidigt som han drömmer om att vara något mer, ha mer och kunna leva livet till fullo. Han förstår också att han inte kommer att uppnå allt det med sitt tränarjobb. En dag, när han som vanligt tränar sina rika och motbjudande kunder, får han en lysande idé. Tillsammans med två av sina kollegor utarbetar han en plan på att kidnappa den extremrike Mark Schiller och pressa honom på pengar. 


Efter tillfångatagandet tvingar de Schiller att föra över alla sina tillgångar till tränarna, som därefter planerar att döda honom för att dölja sina spår. Dessvärre för dem så misslyckas de med att göra sig av med bevismaterialet, Schiller rymmer och inleder tillsammans med polisen en jakt på de skyldiga.


Ni som följer mig här på bloggen vet att det finns en actionregissör som jag gillar mer än andra och hyllar honom som regissör och producent, för det mest i alla fall, är ju Michael Bay. Denne fantastiske explosive regissör som fullkomligt spottar ur sig succéer som BAD BOYS, ARMAGEDDON, THE ROCK, PEARL HARBOR, TRANSFORMERS 1 till 4 med flera. Den svagaste och ointressantaste han kommit med hittills är för mig THE ISLAND som inte riktigt var vad jag väntat mig av honom. Och nu har jag äntligen fått sett hans senaste film PAIN AND GAIN, en lite mindre explosiv och billigare film än vad han brukar göra. Faktum är att PAIN AND GAIN var tänkt som hans nästa projekt efter TRANSFORMERS 2 men då filmstudion ville han skulle göra en trea fick han vänta med filmen och gjorde den efter istället med en låg, för honom och hans filmer, låg budget på 26 miljoner dollar. Vanligtvis kostar hans filmer över 100 miljoner dollar att producera. 


Med tanke på vad filmen handlar om och att jag inte förväntade något av den så blev jag faktiskt ändå lite positivt överraskad av underhållningsvärdet i filmen. PAIN AND GAIN har inte dem cooooooola actionsekvenser som vi vanligtvis är vana vid när vi ser en film regisserad av Mr Bay men det härliga sättet att filma, färgerna och viss action, det lilla som finns, är så typiskt Michael Bay. Hans klassiska "grodperspektiv" med scenerna, liksom även att filma lite snett finns självklart med i filmen och även färgsättningen är ytterligare ett exempel på en typsisk Bay film.


Men trots sin låga budget har Bay förvaltat pengarna väl och dock gjort en intressant och underhållande filmatisering av denna underliga verkliga händelse som skedde under mitten på 90-talet där tre kroppsbyggare i Miami bestämmer sig för att kidnappa en av kunderna på gymmet som har gått om pengar, för att sno åt sig dem, men där allting helt enkelt går åt skogen och dem visar sig snart inte vara dem smartaste skurkarna som funnits. Och det är just det som gör storyn så underhållande att titta på, att det faktiskt hänt dock tragiskt att människor dog under deras försök till att bli rika och förmögna, fast på fel sätt.


I rollerna som dem tre kroppsbyggarna ser vi Mark Wahlberg, Dwayne Johnson och Anthony Mackie. Mark spelar Danny Lugo, ledaren av gruppen och den som kommer på att dem ska genomföra kidnappningen. Dwayne Johnson som spelar den "store" muskelkillen av dem, som precis har kommit ut från fängelset, är nog den som faktiskt gör hela filmen. Han spelar med charm och lite tönteri, då han inte vill döda någon och tror på jesus, är den som också gör PAIN AND GAIN till filmens fördel och höjer hela filmen och är dess komiska sida.


Ser man till filmens bakgrund, att detta hänt, så är hela historien en tragisk sån, och snacka om ointelligenta killar. Allt som kan gå fel går fel, men även här är det det som är underhållande i Michaels Bay version av händelsen hur illa det går för dem att försöka komma undan med det dem gjort. Vill ni veta mer om den riktiga storyn så finns det mycket att läsa om det på nätet och youtube.


Naturligvis är Michael Bays version av storyn omarbetad för att passa som film men grundstoryn är verklig och som många andra filmer som baseras på verkliga händelser brukar lyckas bra, just för att det har hänt, så även för PAIN AND GAIN som är en underhållande film, men som sagt inte det bästa från Mr Bayham him self, Michael Bay. Bäst är han när han släpper loss sina välkända actionscener och robotar, därför ser jag om inte annat fram emot att få se mer av samarbetet mellan Bay och Wahlberg i kommande TRANSFORMERS 4: Age of Extinction. Och just Mark Wahlberg är en skådis som växer i mina ögon och blir bara bättre och bättre och jag gillar honom mer och mer. Att han bjuder på sig i PAIN AND GAIN som en snygg, blåögd, muskelbyggande kille med framtidsdrömmar i spelet tillsammans med Dwayne Johnson's lite korkade rollfigur gör dem till ett helt underbart och dumt film-skurk-par. Men dem var väl tre säger ni kanske, ja det är dem men Anthony Mackie är den som gör den svagaste och mest ointressantaste rollen i trion och känns mest som ett bihang. Däremot lyfts han i sina scener med underbara Rebel Wilson (Pitch Perfect) som hans sköterska med expertis på potensproblem som sedemera blir hans fru. 


I en annan biroll ser vi Ed Harris i rollen som den pensionerade polisen som lyckas lösa uppdraget, som han får som privatdeckare av offret, och tar fast killarna en gång för alla med hjälp av Miamis poliskår. Så tillsammans är dessa skådisar dock en tung ensamble som gör rättvisa av Michael Bay's film och gör den till den underhållande film den är tänkt som. 


PAIN AND GAIN är absolut en film man ska se och den får tre stycken välförtjänta fyllda popcornburkar att tuggas på under tiden man ser den. Så då jag inte hade några höga förväntningar av filmen är den mycket bättre än jag väntat mig och blev helt klart nöjd med vad jag fick se. Och mig svek han inte Mr Bay. Det är bra men jag vet att han kan bättre och bättre kommer i sommar, både i T4 och TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES där han står som producent. Då jäklar kommer det att smälla högt! Precis så som vi förväntar oss av den störste actionregissören i Hollywood, Mr Michael Bay.


 

PAIN AND GAIN finns ute på Blu-ray och DVD.



Här har ni den sanna historen bakom PAIN AND GAIN.



//Stefan




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards