Stefans filmtips

Alla inlägg den 6 maj 2014

Av Stefan Hansson - 6 maj 2014 13:51

   
P O M P E I I


Producerad år: 2013


Genre: Spänning / Action / Äventyr


Rekommenderas från: 15 år


Speltid: 105 min


Regi: Paul W.S Anderson


I rollerna: Kit Harrington, Carrie-Ann Moss

Emily Browning, Adewale Akinnuoye-Aqbaje

Jessica Lucas, Jared Harris

och Kiefer Sutherland.

______________________


Milo, en slav som blivit gladiator, befinner sig i en kapplöpning mot tiden för att rädda sin sanna kärlek, som är trolovad med en korrupt romersk senator. När vulkanen Vesuvius får sitt utbrott, måste Milo kämpa för att rädda sin älskade samtidigt som Pompeji rasar runt honom.


Vad som hände staden Pompeji en gång i tiden vet vi alla. Nu kommer den första "seriösa" filmen från Hollywood om händelsen. Detta är ett epos fullt med härliga effekter med gladiatorer, elaka rommare och lite kärlek så klart. 


Mannen bakom registolen för filmen POMPEII är Paul W.S Anderson som mest är känd för sina RESIDENT EVIL filmer men också för sin historia baserad på dem tre musketörerna av Alexander Dumas. Den filmen skilde sig en hel del från originalstoryn men han gjorde den till sin egen och det har han även gjort om Vesuvius utbrott som begravde Pompeji år 79 efter kristus. 


Hans historia om händelsen kretsar kring en kille vid namn Milo som fick hela sin familj slaktad hemma i Britannien 17 år tidigare där han blev den ende som överlevde. Han tillfångatogs som slav och nu lever han som gladiator i Pompeji. Vi får följa hans kämpande för överlevnad och hur han faller för den unga "prinsessan" Cassia och hur han måste kämpa mot rommarna samtidgt för att få en chans att överleva Vesuvius grepp. Utan att säga för mycket så kan man lista ut slutet innan man sett färdigt filmen. Utbrottet från Vesuvius blev igen lycklig historia i slutändan och förvänta er inte det av filmen heller.


När Paul W.S Anderson gjorde THE THREE MUSKETEERS så var det en härlig saga full med effekter och så har han även här i POMPEII. Utan dagens dataeffekter tror jag knappast att det hade kunnat göras en så här snygg och underhållande film om Vesuvius utbrott. 


Precis som James Cameron gjorde med TITANIC, där Jack och Kate är påhittade och faller för varandra, lika dant har Andersson och manusförfattarna gjort med POMPEII. Händelsen är sann medans romansen mellan dem omaka tu är påhittad. Men det känns ändå "trovärdig" på nåt sätt och vis ändå, för jag gillar det. Det håller och det fungerar och får hela filmen att flyta framåt. 


Det finns inte många döda stunder i filmen utan allt flyter på perfekt och gör att filmen verkligen är en underhållning väl värd att se. Att dessutom få se Kiefer Sutherland som elak romersk senator tillhör inte vanligheterna och han lyckas väl i sin roll precis som hjälten och hjältinnan, som spelas av Kit Harrington och Emily Browning.


Även om jag inte har sett 3D versionen av filmen är den garanterat minst lika underhållande och är man dessutom ett fan av katastroffilmer så tycker jag att POMPEII är ett måste att se.


Med sina snygga effekter, bra story, härligt gladiatorspel och inga direkta överspelningar av skådespelarna så gör detta att man lungt kan tugga i sig fyra stycken popcorn burkar utan problem. Faktum är att POMPEII är nog en av dem snyggaste och bästa katastroffilmerna jag har sett på länge. 


Så det är en härlig blanding av spänning, äventyr, action, bra effeketer och en söt men olycklig kärlekshistoria som väl är värd att smakas av och se på. Men som sagt, räkna inte med ett lyckligt slut i denna film. Ni vet ändå hur det gick för dem som bodde vid kanten av vulkanen Vesuvius. Men sevärd det är den absolut.


 

POMPEII finns ute nu på Blu-ray och DVD.

 


//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards