Stefans filmtips

Alla inlägg den 20 juli 2012

Av Stefan Hansson - 20 juli 2012 13:45

 


Tobin Frost har undvikit att åka fast i nästan ett decennium. Tidigare var han av de bästa agenterna som CIA haft, nu överför han istället tillgångar och säljer underrättelseinformation till vem som helst med pengar. Från handel med Nordkorea till stöd åt terroristceller - den skada han orsakat USA går inte att mäta. Nu är han tillbaka och han bär på en hemlighet.


Efter att själv bli ett mål, tvingas han söka skydd på amerikanska konsulatet i Johannesburg, Sydafrika. Frost tas in på förhör. Förhöret hinner knappt börja innan  legosoldater 
attackerar det skyddade hus som CIA-nykomlingen Weston är satt att bevaka, och som Tobin nu befinner sig i. Efter att nätt och jämt ha lyckats fly, måste de två osannolika kompanjonerna ta reda på om deras angripare har skickats av terrorister eller någon på insidan.

 


Det är kul när det lyckas för svenskar i Hollywood. Och dom är populära och dom blir bara fler och fler. Roligast är det nog när regissörer får chansen att pröva sina vingar. Störst idag, av dom som lever, är nog Lasse Hallström som slog igenom stort internationellt med MITT LIV SOM HUND när den blev Oscarsnominerad. Han största succé i Hollywood är nog ändå GILBERT GRAPE med Johnny Depp (Pirates of the Carribean) i huvudrollen och som även blev Leonardo Di Caprios stora genombrott på vita duken långt innnan TITANIC.


Men den som är mest aktuell idag är Daniel Espinosa som ligger bakom filmen SNABBA CASH som i år! går upp på biograferna i USA och tvåan kommer snart här i Sverige, fast den har Babak Najafi gjort.


Och det är inga dåliga som Espinosa får jobba med när han gör sin första Hollywoodproduktion. Faktum är att han jobbade med Hollywoods störste svarte skådespelare nämligen Denzel Washington. Denne enormt duktige skådespelare som sällan gör en dålig prestation. Klart att en film kan vara dålig men han gör allt som oftast väldigt bra ifrån sig. Självklart är han minst lika bra i denna SAFE HOUSE.


I den andra huvudrollen så syns Ryan Raynolds från bl.a GREEN LANTERN och BLADE: TRINITY och självklart har Espinosa med sig två svenska skådisar. Det är Fares Fares från JALLA, JALLA och FARSAN och kanske en av dom mest populäraste svenska skådisarna i drömstaden Joel Kinnaman från FALK-filmerna och tv-serien THE KILLING. Fares spelar en riktig skurkroll och har faktiskt mer speltid än Joel har. Men herr Kinnaman spelar bra som vanligt den lilla tid han är med, så det är ingen jätteroll han har men en viktig för handlingen i filmen.


Men jag ska erkänna att jag blev faktiskt besviken på filmen. Jag hade förväntat mig jättemycket av den här och kanske är det som vanligt att det är för mycket i trailern som gör att man bygger upp sina förväntningar. Filmen är inte dålig i sig, men den tappar tempot flera gånger och det gör det hela lite hmmm... men det är tack vare den fina 

skådespelartruppen som Daniel Espinosa fått med sig som gör att filmen fungerar. Återigen, bäst är Mr Washington, utan tvekan. Han spelar på ett sånt där gott sätt som bara han kan göra. 



Jag tror dock inte att denna filmen på nåt sätt har dämpat Espinosas fortsatta karriär i Hollywood utan kommer vara en rejäl språngbräda för honom och blir inte förvånad om han snart dyker upp med en ny spännande film. Hans stora succé SNABBA CASH håller på att spelas in i en amerikansk version och det återstår att se om han eller drömfabriken gör den bästa filmen. Jag håller på Sverige! Heja Sverige!


Men om du är ute efter lite spänning med en del schyssta actionscener och biljakter ja då kan du gott se SAFE HOUSE. Så som slutbetyg på en ganska ordinär men lite trög thriller/actionfilm så får den ändå en trea av fem möjliga. Mycket nöje!


 



//Stefan

Av Stefan Hansson - 20 juli 2012 09:30


Mitt på kyrkogården återfinns liket av en ung blond kvinna. Hon visar sig jobba som strippa på klubben Studio Sex.

 

Vid första anblicken ser det ut som en okomplicerad tragedi. Snart visar det sig att en politiker på ministernivå har besökt klubben samma kväll som kvinna blev dödad. Snart faller misstankarna på honom och fallet väcker samtidigt upp minne från kriminalreporten Annika Bengtzonsgamla liv, händelser hon helst vill glömma.

 

Annika blir snart besatt av att avslöja vem mördaren är men sjunker snart långsamt djupare ner i Stockholms undre värld.

 

STUDIO SEX är den tredje filmen om Annika Bengtzon som kommer under sommaren och har en lite mörkare handling än dom två tidigare filmerna NOBELS TESTAMENTE och PRIME TIME.


I NOBELS... fick vi en mordhistoria med spänning och fart mens takten försvann i PRIME TIME och liknade mest ett avsnitt ur MORDEN I MIDSUMMER. Men i STUDIO SEX så har man fått tillbaka spänningen även om det inte är så mycket action så är det en story som berör. 


Jag tycker att Malin Crepin som spelar Annika växer ju mer vi ser om händelserna i hennes liv och livet på Kvällspressen. Hon fungerar riktigt bra tycker jag och blir inte alls förvånad om det blir fristående fortsättningar efter att dem sex filmer efter Liza Marklunds romaner kommer bli film typ så som man gjorde med BECK där figurerna finns men inte filmer efter böckerna.


Det är en mörk historia som vi får ta del av denna gången. Förutom att vi snart får reda på att den unga kvinnan är/var en vacker blond student där föräldrarna inget visste så kommer vi närmare Annika in på livet och får ta del utav den delen i hennes liv då hon själv var utsatt för svartsjuka och hot. Där av känner hon efter diverse ledtrådar i filmen ett band till den unga kvinnan och beslutar sig för att gå djupt ner för att lösa fallet, mot sin mans och polisens ovetande om hur hon går till väga.


Jag har tidigare nämnt att jag är mycket förtjust i svenska polis/kriminalserier av den här typen och har sett dom flesta men kanske inte allt. Och det är nog därför som jag sitter som klistrad i soffan när jag ser även filmerna om Annika Bengtzon. Ja jag vet att filmerna inte brukar bli lika bra som böckerna men för mig så fungerar det väldigt bra ändå och tycker om dom. I HUSS serien så tog det en omgång innan dom blev riktigt bra, och kanske det även blir så med denna filmserie. Låt Malin och dom andra växa in i sina roller så kommer det bli ännu bättre och mer spännande. För det är bra storys som Liza Marklund skriver. 


Jag kommer definetivt att se resten av filmerna i serien och närmast kommer DEN RÖDA VARGEN och som vanligt kommer jag även att återkomma med storyn och tankar kring den filmen liksom dom övriga. Så att ni vet vad ni kan fundera på att se under regniga sommarkvällar.


STUDIO SEX som är bättre än PRIME TIME får lätt en trea av fem möjliga i betyg. En film som som sagt är klart sevärd.







Till nästa gång. På återseende.

//Stefan

Av Stefan Hansson - 20 juli 2012 09:00


1945 flydde nazisterna till månen. 2018 är de tillbaka. 
Vid andra världskrigets slut flydde nazisterna till "the dark side of the moon" - månens baksida, och byggde upp en hemlig månbas, en flotta med rymdskepp och förberedde sig för att erövra jorden. När en amerikansk astronaut, där en av dom är den förste svarte på månen, landar lite väl nära månbasen och tillfångatas, tillsammans med sin fantastiska smart phone. Inser man att ett teknologiskt genombrott skett på jorden och åker för att hämta fler. Väl där, 70 år senare, är det dags. Fjärde riket ska resas.


Idéerna kring nazisterna och hur dom skulle kunna ha överlevt andra världskriget verkar aldrig ta slut. I IRON SKY så har dom lyckats överleva genom att gömma sig på baksidan av månen?!! WTF?!! Jo det är sant, i alla fall i en finsk version om detta. 


Att finnarna skulle kunna göra en sci-fi film med schyssta effekter det trodde jag aldrig men jag blev mer än överraskad när jag häromdagen fick se resultatet med IRON SKY. Effekterna är grymt snygga och jag tror inte att Hollywood  hade kunnat göra dom bättre. 

Filmen om Nazisterna på månen är tydligen baserad på någon bok som jag inte känner till och pengarna till filmen har faktiskt finansierats mycket av fans till storyn som ville ha den filmatiserad och jag gissar på att dom inte blev besvikna när dom fick se resultatet.


Man kanske tror att det är en dålig film när man ser trailern eller hör vad den handlar om men det är faktiskt en riktigt cool film och kul. Det är verkligen sci-fi och action blandat med en gnutta humor och även så ger filmen en känga till dagens ledare och om att den som försöker vara störst inte alltid klarar att hålla undan med sanningen, alla bedrar alla.


Filmen är regisserad av Timo Vuorensola och han har lyckats knyta an en del, för mig kända ansikten som t. ex. Udo Kier en tysk skådespelare som setts i bland annat BLADE, ARMAGEDDON och DOGVILLE. Han spelar rollen som den führen på månen, då han tog över ledarskapet efter Adolf Hitler.


I rollen som den amerikanske presidenten som är desperat att vinna igen och gör allt för att hitta metoder spelas av Stephanie Paul. Till detta påminner hon och hennes roll väldigt mycket om Sarah Palin, ja hon är nästan en kopia av henne. Och dom driver friskt med att alla presidenter har fått sitt kvar om dom har ett krig med sig. Och hon ser chansen till popularitet med en gång när nazisterna anfaller från rymden. Ja det ligger nog nåt i det.. eller? 


Men alla länder i FN ser sin chans att få äran att vara dom som besegrar nazisterna från rymden. Även rymdstationen MIR visar sig vara en rymdbas med massa försvarsmekanismer och vapen för att ta upp kampen mot nazisterna.

Men ödets ironi kommer snabbt ikapp dem och även om nazisterna inte lyckas med sin kupp så bryter ändå ett tredje världskrig snart ut pga människans och länders girighet.... 


Det som är bra också med filmen är att tyskar är tyskar och pratar tyska ingen engelska med brytning när som Hollywood i bland gör. 


IRON SKY kanske inte låter som en bra film men så dålig är den inte heller. Inte minst som sagt pga av specialeffekterna. Dom kan till och med vinna pris tycker jag. Utan den är klart sevärd och underhållande för stunden så jag kan rekommendera att se den om man gillar den här typen av genre.


Mitt betyg på IRON SKY blir av fem möjliga en:





//Stefan


Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards