Stefans filmtips

Alla inlägg den 29 januari 2014

Av Stefan Hansson - 29 januari 2014 06:30

  

WHITE HOUSE DOWN


Producerad år: 2013


Genre: Action, Spänning


Speltid: 131 min


Rekommenderas från: 15 år


Regi: Roland Emmerich


I rollerna: Channing Tatum, Jamie Fox

James Woods, Maggie Gyllenhall

Jason Clarke, Richard Jenkins m. fl.

__________________________________


Polisen John Cale har just nekats sitt drömjobb på Secret Service: att skydda president James Sawyer. För att inte göra sin dotter besviken med den dåliga nyheten tar han med henne på en rundtur i Vita Huset.Samtidigt omringas byggnaden av en tungt beväpnad paramilitär grupp. När det utbryter kaos och tiden innan landets regering faller blir knapp, är det upp till Cale att rädda sin dotter, presidenten och landet.

 


Då var det dags igen att spränga Vita huset i luften. Tidigare i år fick en annan film med ganska likt tema, där terrorister intar Vita huset och hela USA är hotat och den ende som kan rädda dem och presidenten är en underdog, antingen en Secret Service agent som fått skrivbordstjänst eller en som vill bli en, men har inte dem rätta meriterna enlig Secret Service, inte förräns han blir tvungen då ingen annan lyckas stå emot terroristerna. Ja, ni tänker men det här har vi ju redan sett innan, typ i alla fall. Ja precis. Tidigare i år kom OLYMPUS HAS FALLEN med Gerard Butler i huvudrollen. Om det är slumpen att två filmer med samma tema släpps tätt inpå varandra eller om det bara är "taskig" planering det vet jag inte men en sak är säker. Det finns en som är bättre än den andra.


För regin av WHITE HOUSE DOWN är Roland Emmerich som redan förstört vita huset ett antal gånger innan, kanske mest minnesvärt i INDEPENDENCE DAY. Roland har ju tidigare gjort stora succéer som tidigare nämnd film, GODZILLA, DAY AFTER TOMORROW,den "stora" katatstroffilmen 2012 och en av mina favoriter UNIVERSAL SOLDIER. En regissör och hans filmer som man antingen hatar eller gillar eller så där. Jag själv tycker att han skiftar i sin regi, men en sak är säker han är duktig på att göra actionfilmer som heter duga. För det smäller och skjuts så dataeffekter finns det gott om i hans filmer, mer eller mindre trovärdigt.


För det är en sak som är säker det sparas inte på krutet i WHD lika lite som det gjordes i ID4. Så gillar man det så är det en alldeles lysande film i den aspekten men det är ändå nåt som gör att den inte riktigt håller. Det känns och syns att det är datagjort. Visserligen snyggt men ändå att man "kan se det". Och huvudrollen som John Cale spelas av Channing Tatum (21 Jump Street) är inte lika cool och tuff som Gerard är i sin film. Däremot är Jamie Foxx (Ray) i rollen som president helt okej. Båda två har humor och det blir lite av det klassika svart-vit-kollega-buddy-teamet med allt vad dess humor innebär. Och kanske är det det som gör att det är svårt att gilla WHD lika mycket som OLYMPUS. OLYMPUS HAS FALLEN är mer "seriös" och allvarlig och dessutom klart mycket bättre effekter som inte är lika avslöjade att det just är, effekter.


Men visst är WHD en klassisk actionfilm med massor av onda skurkar och en jäkla massa pangpang och explosioner. Ibland lite förutsägbar och vem som ligger bakom attacken är alldeles för lätt att lista ut även när man förstår att det är någon på insidan av Vita huset. Det är absolut ingen tråkig film men lättsmält medans OLYMPUS får "måste se den igen" stämpeln. 


Så vilken film är bäst? Enkelt. OLYMPUS HAS FALLEN. Den är mer spännande, bättre manus, bättre skådisar, bättre effekter osv. Ja den slår WHITE HOUSE DOWN ganska lätt. Men för den delen är inte WHD en dålig film. Nä då den tål allt att ses och är helt okej. Den slår som sakt inte OLYMPUS HAS FALLEN men den får ändå 3 fyllda popcornburkar. Med andra ord sevärd film. 


WHITE HOUSE DOWN finns ute nu på Blu-ray och DVD.



Har du sett båda? Vilken tycker du är bäst? OLYMPUS HAS FALLEN eller WHITE HOUSE DOWN? Lämna gärna en kommentar om du håller med mig. 


//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards