Stefans filmtips

Alla inlägg den 31 mars 2014

Av Stefan Hansson - 31 mars 2014 14:45


Äntligen är den här! I förra veckan släpptes den första trailern till en av årets mest efterlängtade förväntningsfulla filmer. Dem ninjafajtande sköldpaddorna Leonardo, Rafael, Michelangelo och Donatello är tillbaka i en ny TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES, med Michael Bay som producent. I rollen som journalisten April O'Neil som blir deras vän, ser vi vackra Megan Fox och av trailern att dömma lär filmen bli en explosiv och actionmatad film, inte konstigt med tanke på producenten av filmen.


Senast vi såg dem fyra sköldpaddorna i en "riktig" spelfilm (2007 kom en tecknad långfilm) var 1990, -91 och -93 då i form av Jim Hensons skapelse, denna gången har man tagit hjälp av datateknikens värld. Men snyggt är det och spännande ska det bli att få återse dessa sköna ninjor igen. Eller vad tycker du?



//Stefan

Av Stefan Hansson - 31 mars 2014 14:30

 
GÅTAN RAGNARÖK


Producerad: 2013


Genre: Äventyr / Action / Spänning / Fantasy


Speltid: 98 min


Rekommenderas från: 11 år


Regi: Mikkel Brænne Sandemose


I rollerna: Pål Sverre Hagen,

Nicolai Cleve Broch, Sofia Helin,

Maria Annette Tanderød Berglyd

och Julian Podolski.

____________________________________


Arkeologen Sigurd Svendsen har vigt sitt liv åt att lösa de 1000 år gamle mysterierna från Osebegskeppets gravkammare. När han hittar spår efter den allra största myten av alla - Raknarök - blir frestelsen för svår. Tillsammans med sina två barn och kollegor beger han sig ut på en expedition som leder dem in i ingemansland... Äventyret får en dramatisk vändning när de gamla runorna visar sig ha fått ny betydelse och hemligheten de upptäcker är långt mer skrämmande än någon kunde ha föreställt sig. Sigurd ställs inför sitt livs viktigaste beslut: Hur långt är han redo att gå och hur mycket är han villig att offra i jakten på svaret som till slut kan leda till deras egen undergång?

 

Ett land som alltid överraskar gång på gång i filmväg är Norge. På senare år har jag insett att dem är riktigt duktiga på film och har många bra filmer som fastnat hos mig som t. ex. TROLLJÄGAREN, HUVUDJÄGARNA, VARG VEUM-serien och sist men inte minst komedin och parodin KILL BULJO. Alla olika genrar men väldigt underhållande filmer. 


Nu har jag sett ytterligare en film som kommer hamna i underhållande facket där jag blev imponerad. GÅTAN RAGNARÖK är en underhållande familje-äventyrs film med massor av spänning och grymt snygga och övertygande effekter. Och det är nog det som imponerar mig mest, hur snygga effekterna verkligen är i filmen. Har lätt samma höga klass som många av liknande filmer som produceras från Hollywood, men här är det skandinaviskt, och det gillar vi.


Som film är RAGNARÖK helt okej. Den är inspelad i snygg norsk fjord och skogsmiljö med lite handpåläggning med CGI effekter men allt är riktigt snyggt, en miljö upplagt för äventyr helt enkelt. Och just äventyr för hela familjen är nog det som filmen siktar in sig på. En vikingahistoria i jakten på den stora vikingaskatten som snart visar sig vara något helt annat. Faktum är att jag trodde själv att allt var en skattjaktshistoria men blev lite snuvad när det inte visade sig vara så. MEN det är ändå en underhållande och spännande film som verkligen passar för stora som små.


Lite svenskt finns allt med i filmen i form av den kvinnliga huvudrollen som spelas av Sofia Helin, mest känd från tv-serien BRON. Hon spelar en svensk arkeolog som möter upp norskarna i Nordnorge mot ryska gränsen och dras in i deras äventyr i jakten på sanningen om myten Ragnarök.


Skådespelarmässigt tycker jag att alla gör bra ifrån sig och spelar övertygande även om filmen i vissa situationer är förutsägbar. Men återigen inte ens det här gör filmen mindre spännande. Att dem sen får hjälpa av otroligt snygga specialeffekter, ja det hör änna till.




GÅTAN RAGNARÖK är som sagt en äventyrsfilm för hela familjen och helt klart sevärd. Ja visst den är norsk men tveka inte för det för det här är en underhållande film som får väl godkänt och kan rekommenderas. Det är en snäll äventyrs film även om man kanske blir lite skraj för Midgårdsormen men shit va den är snyggt gjord. Och det är just det som är filmens verkliga behållning, specialeffekterna. Trodde aldrig att dem skulle vara så snygga. Ormen är helt klart i klass med vad vi sett från Hollywood. Så även danskarna på GHOST VFX kan sin sak när det gäller effekter.


Betyget för filmen GÅTAN RAGNARÖK blir tre starka och effektfyllda popcornburkar som  serveras filmen. Jag hade väl inga förväntningar på den men nyfikenheten gjorde att jag såg den och blev helt klart nöjd med vad jag såg och vill därför rekommendera er att se den. En spännande och trevlig äventyrsmatinéfilm helt enkelt.


 


GÅTAN RAGNARÖK finns ute på vissa sidor på VOD som film2home.

 



I min recension av filmen har jag pratat mycket för specialeffekterna. Så om du kommer se filmen och inte vill veta hur dem gjort eller vad som händer i filmen ska du inte kolla på klippet nedan men är du nyfiken så kolla in detta. Hög klass av dataeffekter! 


SPOILER varning! Men oerhört snyggt gjort!



//Stefan

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards