Stefans filmtips

Direktlänk till inlägg 8 januari 2014

R.I.P.D. - Rest In Peace Department

Av Stefan Hansson - 8 januari 2014 09:00

     
R.I.P.D


- Rest In Peace Department -


Producerad: 2013


Genre: Action / Spänning / Sci-Fi


Speltid: 95 min


Regi: Robert Schwentke


I rollerna: Jeff Bridges, Ryan Reynolds

Mary Louise Parker, Kevin Bacon m. fl.

______________________________________


R.I.P.D, Rest In Peace Department, heter polisstyrkan som ska se till att hålla dödköttet borta från de levandes gator. Ryan Reynolds och Jeff Bridges spelar två snutar från olika epoker, som tvingas bli partners.

 

Polisen Nick får efter sin död jobba tillsammans med den hundra år gamle gunslingern Roy i en spökstyrka som jagar döingar som vägrar gå över till den andra sidan. Nick hoppas dock hitta sin mördare och fånga honom med hjälp av sina nya kollegor.


Vänta vad var det här? Det här känns som om jag har sett det förrut? Jo, men visst har jag det. Den filmen handlade om två män i svart kostym som jagade utomjordingar som gömde sig på jorden. I R.I.P.D. är det döingar som vägrar att lämna jorden som gömmer sig bland människorna. Låter det likt. Ja till viss del gör det det och är så också. Enda skillnaden egentligen är väl att poliserna själva är döda men tillhör Vila I Frid polisavdelningen. Medans dem s. k. men in black var "riktiga" människor. Ja ni förstår nog vad jag vill komma fram till. Men en "kopia" som denna är den då dålig?
Nej faktiskt inte. Inte lika dålig som man kanske hade förväntat sig när man hör hur lika dem båda filmerna är.
Som dem döda poliserna som går undercover på jorden som någon annan i jakten på döingar är Jeff Bridges (The Big Lebowski, Iron Man) som spelar Roy som vart död sen cowboytiden och Ryan Reynolds (Green Lantern, Safe House) som precis har blivit skjuten på ett polisuppdrag.
Roy är ju gammal i gamet och det tar en stund för Nick att inse hur han ska bete sig bland människorna när han återvänder till jorden och samtidigt har svårt att hålla sig borta från sin fru som "tror" att han är död.
 
Som i alla typer av denna film, en buddy cop film. Så tar det en stund innan man kommer överens och man tjafsar om vem som är mest erfaren och kan mest innan man inser att man kan lära nåt av varandra istället. Så även i R.I.P.D
 
Allt är blandat med action, humor, specialeffekter och ännu mera snygg action. Och det är just det som den här filmen vinner på och det är nog en av dem första "spelfilmerna" där man kan se att här ska det vara 3D. Nu är det 2D versionen som jag själv har sett men tycker ändå att effektmässigt är den grymt snygg även om den inte tar MEN IN BLACK i monstermaskerna. Här är det mesta digitaliserat medans i MIB så var det verkligen masker. 
 
Det finns en scen som är så otroligt snyggt filmat som är gjord både på riktigt och i datorn, och det är scenen där Nick dör och hamnar i limbot mellan jorden och vägen till R.I.P.D avdelningen. Det finns klipp på hur den är gjord och jag kommer att lägga in den efter min recension. Ser du den finns det kanske risk för spoilers men det är en riktigt rolig bakom-kulisserna-klipp.
 
Männen bakom filmen är manusförfattarna bakom bl. a. AEON FLUX och CLASH OF THE TITANS. För regin står Robert Schwentke som ligger bakom en av 2010 år stora actionfilmer RED. Robert är en duktig actionregissör då jag gillade både tidigare nämnd film och denna även om den inte alls är i samma klass som MIB vilket är genren den tillhör.
 
Kevin Bacon (Hollow Man, Footloose) spelar skurken i filmen och är väl helt okej tycker jag som det. Men visst är R.I.P.D en helt klart sevärd film som rekommenderas. Gillade du MIB tror jag nog att du gillar denna med. Snygga effekter men slår inte MIB i mask/sminkning då det mesta är datagenererat här. Men som sagt scen när Nick dör och passerar vidare den är riktigt snyggt gjord. Bara den scenen gör filmen sevärd.
 
Av fem möjlig popcornburkar får R.I.P.D tre stycken burkar att möla i sig.
 
 
R.I.P.D finns ute nu på Blu-ray och DVD.
 
 
Här följer ett litet bakom kulisserna klipp. Kan finnas risk för spoilers men intressant sådant. Bland annat om hur man gjorde när Nick dör och passerar vidare till "polishimlen".
 
 
//Stefan
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 14:15

  Dem härliga gula figurerna som kallas Minioner, från DUMMA MIG filmerna, har i år en egen film där vi får lära känna dem innan de blev Gru:s egna små medhjälpare. Populärare än någonsin har man även gjort små kortfilmer med dessa killar, främs...

Av Stefan Hansson - 3 december 2015 13:22

  Vem älskar inte den ekollon jagande ekorren Scrat från ICE AGE filmerna? Nu är han tillbaka i en ny kortfilm där han fortsätter sitt mödosamma jobb med att försöka behålla sitt ekollon. Denna gången leder hans otur hela vägen ut i rymden.   ...

Av Stefan Hansson - 25 juni 2015 10:00

 KINGSMAN - The Secret Service -   Producerad år: 2014   Genre: Action / Spänning   Rekommenderas från: 15 år   Speltid: 129 min   Regi: Matthew Vaughn   I rollerna: Colin Firth, Samuel L Jackson Michael Caine, Mark Stro...

Av Stefan Hansson - 18 maj 2015 08:30


Johan Falk bestämmer sig för att följa med en död maffiaboss hustru till Lettland för att på plats försöka lösa en gåta som gäckat honom i tre år. I en stuga utanför Riga görs ett fynd som chockar både Johan Falk och göteborgspolisens specialenhet...

Av Stefan Hansson - 12 februari 2015 11:15

  Många har väntat på uppföljaren till förra Bond-filmen, SKYFALL, och nu är den igång för fulla muggar. Idag släpptes videomaterial från inspelningarna av filmen som har namnet SPECTRE. Det vi får se här är från en av biljakterna som kommer fin...

Presentation


Välkommen till Mina filmtips!

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOKEN


Ovido - Quiz & Flashcards